Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Μικρασιατών Ν.Πέλλας «Η Μπίγα»

Έχουν καταγωγή από Μικρά Ασία και εδρεύουν στην Έδεσσα.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Μικρά Ασία Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Μικρασιάτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πέλλας «Η Μπίγα» ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα δραστήριων πολιτών του νομού Πέλλας, κυρίως όμως της Έδεσσας και των περιχώρων της, που τους ένωνε η κοινή μικρασιατική τους καταγωγή από το χωριό “Πηγαί” της Μικράς Ασίας, στις όχθες του Γρανικού ποταμού (τη Μπίγα, όπως την έλεγαν οι παπούδες μας).

  Το Μάρτιο του 2005 το κατασυατικό τροποποιείται και ο σύλλογος πλέον δειυρύνεται, καθως μετονομάζεται σε “Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας”. Η διακριτική ονομασία (Η Μπίγα) έμεινε στη σφραγίδα “τιμής ένεκεν” για να θυμίζει σε όλους τους πρώτους ιδρυτές. Τακτικά μέλη του συλλόγου μπορούν να γίνουν όσα ενήλικα άτομα έλκουν τη καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία, καθώς επίσης και οι με αγχιστεία με αυτούς συνδεόμενοι μη Μικρασιάτες στην καταγωγή.Έδρα του συλλόγου είναι η Έδεσσα.

  Κύριος σκοπός του συλλόγου είναι η διαφύλαξη, προαγωγή και διάδοση των μικρασιατικών εθίμων και ιστορίας εν γένει, καθώς και η περισυλλογή και διάσωση λαογραφικού υλικού σχετικού με τη ζωή των Μικρασιατών.

  Παρ΄ότι νεοσύστατος, ο σύλλογός μας έχει να επιδείξει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα:
  • Καθιέρωσε τη «Μικρασιάτικη βραδιά» στην πλατεία του 1ου προσφυγικού συνοικισμού της Έδεσσας, που είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή.
  • Λειτουργεί δύο τμήματα χορευτικών. Ένα παιδικό – εφηβικό και ένα ενηλίκων.
  • Λειτουργεί τμήμα παραδοσιακής χορωδίας.
  • Συμμετέχει σε εκδηλώσεις εντός και εκτός του νομού.

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.