Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης «Η Ένωση»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τέμενης «Η Ένωση» ιδρύθηκε το 1926 από μια παρέα συγχωριανών.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  300 μέληΤοποθεσία: Τέμενη Αιγιάλειας Νομός: ΑΧΑΙΑΣ Περιφέρεια: Πελοπόννησος Φυλή: Πελοποννήσιοι

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Το 1957 σε ιδιόκτητο οικόπεδο το οποίο προήλθε κυρίως από δωρεές, κατασκευάστηκε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 400 περίπου τ.μ., με προσωπική εργασία των παλαιών Τεμενιωτών, δυσκολοσυντήρητη αλλά άκρως απαραίτητη για την πορεία του συλλόγου μετέπειτα. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας στην πορεία του αυτή, ήταν στην κατεύθυνση της σύσφιξης μελών (περισσότερα από 200) και χωριανών, στη συνδρομή της διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και προβολή της λαϊκής μας κληρονομιάς καθώς και η βοήθεια για την επίλυση προβλημάτων του χωριού μας. Για τους σκοπούς αυτούς εργαστήκαμε επιδεικνύοντας σημαντικό έργο:

  • Από το έτος 1990 λειτουργεί χορευτικό τμήμα, 100 περίπου ατόμων, με παιδιά από 5-12 ετών, από 12-25 ετών και τμήμα ενηλίκων. Η ιματιοθήκη του αποτελείται από ιδιόκτητες φορεσιές τις οποίες τα παιδιά δανείζονται για τις ανάγκες των εκδηλώσεων και τις επιστρέφουν. Το χορευτικό τμήμα του έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, όπως το «Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα», «Γιορτή Φασολάδας στην Κέρτεζη», «Γιορτή Σταφίδας στο Γρηγόρη», στην Παραλία Πλατάνου, στη Λεύκα Πατρών και αλλού. Όπου συμμετείχε ξεσήκωνε το κοινό όχι μόνο με τις επιδόσεις αλλά και με το κέφι των παιδιών.
  • Στο χώρο της αίθουσας λειτουργούν επίσης τμήματα: γυμναστικής γυναικών, θεατρικό και εκμάθησης Latin.

  • Ο Σύλλογος πραγματοποιεί ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν: προβολές κινηματογραφικών ταινιών, διεξαγωγή ημερίδων ποικίλης θεματολογίας εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών, ομιλίες, διαλέξεις, βραβεύσεις παιδιών – επιτυχόντων στις πανελλήνιες εξετάσεις, εκθέσεις καλλιτεχνών, βιβλίων, εκδηλώσεις για τη γιορτή της μητέρας, της γυναίκας,  δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό ακτών και πολλές άλλες.
  • Τα έθιμα του χωριού μας όπως ο Γαϊδουρόγαμος, το παραδοσιακό γλέντι της Πρωτομαγιάς και το κάψιμο του Ιούδα, προσελκύουν κόσμο από την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας και το εκάστοτε Δ.Σ. του Συλλόγου έχει αναλάβει εδώ και χρόνια να τα αναβιώνει και να τα εμπλουτίζει.

  • Το κτίριο του Συλλόγου μας φιλοξενεί : συνελεύσεις – συγκεντρώσεις των μελών μας, λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων του χωριού για θέματα που απασχολούν την περιοχή, την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας όλων των συλλόγων του χωριού μας.
  • Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά του Συλλόγου και στον τομέα της ψυχαγωγίας, όπου πραγματοποίησε πολλές χοροεσπερίδες, εκδρομές εντός και εκτός νομού, συμμετείχε στο Καρναβάλι και παλαιότερα στα Ανθεστήρια, με πολλές διακρίσεις.

  • Ιδρύσαμε και λειτουργούμε δανειστική βιβλιοθήκη, που συνεχώς εμπλουτίζεται με αξιόλογα βιβλία.
  • Δημιουργήσαμε την Ομάδα του «Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την καλύτερη προβολή όχι μόνο του Συλλόγου αλλά και του χωριού μας

   

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.