Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου – Ζάκυνθος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου ιδρύθηκε το 1979 από μια παρέα 20 κατοίκων του χωριού Σαρακινάδο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

    Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

     

    Το email σας (απαραίτητο)

     

    Θέμα

     

    Το μήνυμά σας

     

     

     

    Πληροφορίες Συλλόγου

    320 μέληΤοποθεσία: Ζάκυνθος, Σαρακηνάδο Νομός: ΖΑΚΥΝΘΟΥ Περιφέρεια: Ιόνια νησιά Φυλή: Ζακυνθινοί

    Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

    Αφορμή στάθηκε η έλλειψη πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς και η ανάγκη για τη μεταξύ τους στενότερη σύνδεση και δημιουργική συνεργασία, αλλά και την επαφή τους με άλλους πολιτιστικούς φορείς – συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πλούσιας λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με το πέρασμα του χρόνου, η παρέα διευρύνθηκε και σταδιακά διαμορφώθηκε σε σύλλογο, με στόχους προβληματισμό και οράματα. Ανοιχτός σε προσέγγιση από τον οποιονδήποτε είτε διαμένει στο νησί είτε εκτός, συνεχίζει την πορεία του, με στόχο τη βαθύτερη γνώση και διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης. Η παρουσία του στην πολιτιστική ζωή του νησιού είναι πλούσια, ποικίλη και ποιοτική με πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις. Διατηρούμε τμήματα παραδοσιακού χορού – μουσικής – λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου. Τα μέλη μας σήμερα, ανέρχονται στα 320.

    Οι δράσεις μας έχουν να κάνουν με:

    1. Ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας και ανταλλαγών με άλλους φορείς και συλλόγους από την Ζάκυνθο, την Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχουμε συνεργαστεί τόσο με συγκροτήματα και συλλόγους από το εξωτερικό όπως από την Ρώμη, την Φλωρεντία, το Κουνάρντο, την Σικελία, το Λέτσε, το Καστιλιόνε ντι Λάγκο, την Βερόνα, το Μιλάνο, το Τορίνο, την Περούτζια, το Επινάλ της Γαλλίας, την Κύπρο, την Βουλγαρία όσο και με ελληνικά από Χίο, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ξάνθη, Κιλκίς, Κεφαλονιά, Κόρινθο, Αθήνα, Πάτρα, Μεσολόγγι, Σπάρτη, Μονεμβασιά, Βόλος.

    2. Καθιέρωση εκδηλώσεων θεσμών: α) «Διαδρομές στην παράδοση», μια εκδήλωση αφιερωμένη σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, με πολύωρες και προσεκτικές μελέτες, πρόβες καθημερινές, κάθε χρόνο παρουσιάζουμε ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα με φορεσιές τις οποίες νοικιάζουμε από βεστιάρια αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών, με μουσικούς από την κάθε περιοχή. β) «Γιορτή μαύρης σταφίδας», κάθε χρόνο τον Αύγουστο πραγματοποιούμε αυτή την μεγάλη γιορτή φιλοξενώντας συγκροτήματα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό όπου εκατοντάδες θεατές παρακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο που καλλιεργείτε, ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, που είναι και μοναδικό στον κόσμο και σαν είδος (σταφίδα Ζακύνθου) αλλά και σαν ποιότητα εξαιρετική, στο τέλος ακολουθεί γλέντι. γ) «Βραδιά Ζακυνθινής παράδοσης», μια βραδιά που παντρεύει Ζακυνθινούς χορούς και ΟΜΙΛΙΕΣ σε ένα παραδοσιακό γλέντι δ) «Αποκριάτικα ήθη και έθιμα», κάθε χρόνο την περίοδο των αποκριών παρουσιάζουμε αποκριάτικα έθιμα από όλη την Ελλάδα με στολές και μουσικές των περιοχών ε) «Συναυλία «Η Μουσική είναι το σπίτι μας»» μια εκδήλωση του μουσικού τμήματος του Συλλόγου όπου παρουσιάζεται όλη η ζωτικότητα της αυθεντικής μουσικής παραγωγής για μαντολίνα, κιθάρες και πιάνο μέσα από μια πλούσια επιλογή συνθετών που έζησαν και έγραψαν μουσική σε διαφορές χρονικές περιόδους.

    Το τμήμα παραδοσιακών χορών ιδρύθηκε με στόχο να προασπίσει και να διαιωνίσει την παράδοση. Η αγάπη προς τους παραδοσιακούς χορούς και το μεράκι προς την παράδοση και τις ρίζες μας συντέλεσαν στη συσπείρωση τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων ατόμων προς τις αιώνιες αξίες της παράδοσης.

    Διδάσκονται χοροί του τόπου μας και από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος στα περισσότερα φεστιβάλ της Ελλάδας και του Εξωτερικού αποσπώντας βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και κολακευτικά σχόλια. Με άξονα την οργανωμένη εκμάθηση, την άριστη κατάρτιση και τη συνεχή έρευνα των παραδοσιακών χορών του τόπου μας, αλλά και πολλών γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας μας, εγγυόμαστε ένα άριστο αποτέλεσμα. Υπεύθυνοι διδασκαλίας των χορευτικών τμημάτων είναι οι: Τετράδης Άγγελος και Αρκαδιανός Διονύσης.

    Τα μουσικά τμήματα του Συλλόγου επανδρώνουν 5 μουσικοδιδάσκαλοι που διδάσκουν: μαντολίνο, κιθάρα, πιάνο, αρμόνιο, ακορντεόν και παιδική χορωδία. Στα παραπάνω τμήματα ανήκει και η ομάδα Λαϊκών οργανοπαιχτών που συνοδεύει το χορευτικό συγκρότημα σε όλες τις εμφανίσεις του, από το μουσικό τμήμα επίσης έχει δημιουργηθεί σύνολο εγχόρδων και η μαντολινάτα. Δάσκαλοι των μουσικών τμημάτων Πανδής Ηλίας, Πλατυπόδης Μπάμπης, Τουρκάκης Διονύσιος, Ξένος Αναστάσιος και Λυκούρεση Ανδριάνα.

    Το τμήμα λαϊκού θεάτρου, το οποίο είναι και το πρώτο που δημιουργήθηκε μετά την ίδρυση του Συλλόγου, έχει παρουσιάσει πολλές παραστάσεις γνωστές ως ομιλίες, θεατρικά έργα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα με ερασιτέχνες ηθοποιούς, κυρίως κατά την περίοδο της αποκριάς, αλλά και σε άλλες περιόδους, γιορτές ή εκδηλώσεις.

     

    Σχόλια Χρηστών

    x

    Δείτε Επίσης

    Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

    Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.