Τον Ιούνη του 1960, μια ομάδα φιλοπρόοδων Αμυντιωτών, συγκεντρώνονται και αποφασίζουν να ιδρύσουν έναν σύλλογο, τον ΑΜΥΝΤΑ. Ο σκοπός τους ήταν η πνευματική, καλλιτεχνική, αθλητική αλλά και τουριστική ανάπτυξη του τόπου, που τόσο αγαπούν. Ο μόνος τρόπος για να τα πετύχουν αυτά, ήταν η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας, των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της εποχής. Στόχος μας επίσης η διάδοση και προβολή της τέχνης, που παίζει καθοριστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Γι’ αυτό διοργανώνουμε όλη την περίοδο του χρόνου, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεςι φωτογραφίας, χορωδιακές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις), παρουσιάσεις βιβλίων και επιστημονικές συναντήσεις (ημερίδες για το περιβάλλον, την αρχαολογία και τον πολιτισμό της περιοχής μας).
Οι φιλότιμες προσπάθειες τους, πολύ σύντομα εκτιμήθηκαν από το σύνολο των Αμυντιωτών, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν ενεργά μέρος, όλο και περισσότεροι, στα πρώτα τμήματα που έγιναν, στα Χορευτικά, την Χορωδία, το τμήμα φωτογραφίας, το τμήμα νεολαίας και τις Αθλητικές ομάδες, του τμήματος Χάντμπολ και μπάσκετ. Επίσης, δημιουργήθηκαν Φροντιστήρια και Ομάδες Προστασίας του Περιβάλλοντος. Κατά καιρούς, διοργανώνουμε διαλέξεις, με θέματα γενικού ενδιαφέροντος, αθλητικούς αγώνες και επιστημονικές εκδρομές.
Χορευτικό – Το 1975, ο γυμναστής του Γυμνασίου Αμυνταίου κος Θανάσης Ζάκας, πρότεινε την ίδρυση χορευτικού σχήματος στον Αμύντα. Με πολλή προσπάθεια και μεράκι, στήθηκε το πρώτο οργανωμένο χορευτικό τμήμα. Το συνέχισε ο επίσης γυμναστής του Γυμνασίου κος Γκοτζαμανίδης, ο οποίος το καθιέρωσε και το ανέδειξε. Σήμερα λειτουργούν τμήματα ενηλίκων και ανηλίκων. Το τμήμα επίδειξης δίνει δυναμικό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, αλλά και ευρύτερα, στο σύνολο του ελλαδικού χώρου και του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε πλήθος παραδοσιακών εκδηλώσεων, προβάλλοντας με υπευθυνότητα και σεβασμό την μουσικοχορευτική μας κληρονομιά.
Χορωδία – Η χορωδία μας μετράι ήδη 45 και πλέον χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, το γεγονός αυτό αποτελεί μοναδικό φαινόμενο από μόνο του. Τα Επτάνησα και λίγες κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας μπορούν να καυχηθούν για μια τέτοια χορωδιακή παράδοση. Οι πρώτοθ χορωδοί ήταν εικοσάχρονα παιδιά χωρίς καμία μουσική παιδεία. Για πάνω από 35 συναπτά έτη, η χορωδία μας δίνει συναυλίες σε όλη σχεδόν την χώρα. Διαγωνίστηκε σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ, με κορυφαία στιγμή την παρουσία της στο 1ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών το 1981. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η χορωδία ουσιαστικά διαλύεται, ακολουθώντας την γενικότερη οργανωτική κρίση, που αντιμετωπίζει ο Σύλλογός μας. Ωστόσο, στις αρχές του 2000, η νέα Διοίκηση του συλλόγου, μαζί με λίγους χορωδούς, αποφασίζουν να επανιδρύσουν την χορωδία. Μέσα σε λίγους μήνες, η χορωδία «στήνεται» από την αρχή, με την συμμετοχή και παλιών χορωδών. Σύντομα δίνει την πρώτη της συναυλία στο Πνευματικό Πολύκεντρο Αμυνταίου. Από τις τελευταίες σημαντικές και επιτυχημένες εμφανίσεις της χορωδίας, ήταν η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμυνταίου, για την διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας.
Τμήμα Φωτογραφίας – Το τμήμα μας αυτό πρωτολειτούργησε το 1998, με κύριο στόχο τη δημιουργική έκφραση και την εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Παρουσιάζει εργασίες αναγνωρισμένων, αλλά και ερασιτεχνών φωτογράφων.
Τμήμα Νεολαίας – Το τμήμα νεολαίας συμμετέχει σε ανταλλαγές νέων με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός αυτής. Ενημερώνεται από ειδικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για διάφορα προγράμματα για νέους και προσπαθεί να υλοποιήσει ανάλογα προγράμματα, καταθέτοντας αντίστοιχες προτάσεις για το σκοπό αυτό.
Τμήμα Περιβάλλοντος – Οι δραστηριότητες αυτού του τμήματος, που ιδρύθηκε το 2000, είναι οι εξορμήσεις και οι περίπατοι, με σκοπό την γνωριμία και προστασία των ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής αξίας ορεινών και πεδινών περιοχών του τόπου μας. Κατά καιρούς, διοργανώνουμε ημερίδες με οικολογικού ενδιαφέροντος θέματα.
Ομάδα Χάντμπολ – Μία νέα σελίδα για την ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού αλλά και του Συλλόγου μας, ανοίγει με την ίδρυση του τμήματος χάντμπολ. Στις 13 Φεβρουαρίου 1977, στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Α’ Αμύνταια 1977», γίνεται η πρώτη επίσημη αγωνιστική εκδήλωση του χάντμπολ στην Ελλάδα, με συμμετοχή τεσσάρων ομάδων ανδρών και δύο ομάδων γυναικών, όλες από το Αμύνταιο πλην μίας από την Κοζάνη. Το 1978 διοργανώνεται πρωτάθλημα κέντρου στην Αθήνα και το Μάιο του ιδίου χρόνου στην Κατερίνη η δεύτερη Πανελλήνια συνάντηση, με νικητή τον Αμύντα Αμυνταίου. Έκτοτε, το τμήμα αυτό αποτέλεσε τον πρεσβευτή του Συλλόγου αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας, αφού επί σειρά ετών ήταν στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής κατηγορίας, αναδεικνύοντας άριστους αθλητές, που στελέχωσαν την Εθνική ομάδα της χώρας μας.
Ο «Αμύντας» είναι μέλος της Ο.Χ.Ε. και παίρνει μέρος στα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα, με ομάδες ανδρών, παίδων, παμπαίδων, κορασίδων και παγκορασίδων. Οργανώνει σε ετήσια βάση τουρνουά, με σκοπό την διάδοση του αθλήματος, στο οποίο συμμετέχουν νέοι και νέες από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αμυνατίου.
Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτερες επιτυχίες του «Αμύντα» στο χώρο του χάντμπολ ήταν αυτές της κατάκτησης Πανελληνίων πρωταθλημάτων στις κατηγορίες παγκορασίδων (2000-2001), κορασίδων και μίνι κοριτσιών (2002-2003), μίνι κοριτσιών (2003-2004 και 2004-2005) και παγκορασίδων (2004-2005).
Ομάδα Μπάσκετ – Τα τελευταία 15 χρόνια συμμετέχουμε με ομάδες ανδρών, εφήβων και παίδων στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ. Το 2004 ιδρύθηκε και αγωνίσθηκε ομάδα γυναικών.
Ένα από τα «πράγματα» που μας γεμίζει υπερηφάνεια και χαρά, είναι ότι πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση και την καθιέρωση του Αμυντιώτικου Καρναβαλιού. Σταδιακά, έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα, λόγω του παραδοσιακού χαρακτήρα. Σήμερα, κάθε χρόνο, συρρέει πλήθος κόσμου, από πολλά μέρη της Ελλάδας.
Επιπλέον, εκδίδουμε 15νθήμερη 8σέλιδη Πολιτιστική, Κοινωνική, Πολιτική Εφημερίδα σε τιράζ 1.2000 φύλλων, που διανέμεται δωρεάν.
Σήμερα, ο Σύλλογος μας στεγάζεται στο Πολύκεντρο Αμυνταίου και απαρτίζεται από περίπου 450 μέλη. Όλα μας τα μέλη είναι ενεργά και παίρνουν μέρος σε όλες μας τις εκδηλώσεις. Πιστεύουμε, ότι οι αρχικοί μας στόχοι έχουν επιτευχθεί, ενώ δεν θα πάψουμε να προσπαθούμε πάντα για το καλό της πόλης μας και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο!
Σύντομη Ιστορία της Πόλης μας
Στο κέντρο μιας πλατιάς λεκάνης, περιτριγυρισμένη από πανέμορφα δασωμένα βουνά, βρίσκεται το Αμύνταιο, έδρα του ομώνυμου δήμου. Με πλούσια υδροφόρα αποθέματα, είναι ο δεύτερος δήμος σε πληθυσμό, του ακριτικού Νομού μας.
Μέχρι το 1822, αποτελούσε τσιφλίκι του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και του προμήθευε προϊόντα αμπελοκαλλιέργειας και δημητριακά. Αργότερα, το 1880, αλλάζει χέρια και περνά υπό την κατοχή του Τούρκου στρατηγού Ρεούφ Πασά. Η μοίρα της περιοχής αλλάζει το 1892 με την έλευση του σιδηροδρόμου, όταν αποφασίζεται η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής Κων/πολης – Θεσ/νίκης μέχρι το Μοναστήρι. Η ανάπτυξη δεν αργεί να έρθει! Με την απελευθέρωση, την 23ην Οκτωβρίου 1912, ο οικισμός μετατρέπεται σε σπουδαίο κέντρο διακομιστικού εμπορίου και γίνεται πόλος έλξης κατοίκων από τη γύρω περιοχή. Η άνθηση την εποχή αυτή δημιουργεί αστική τάξη, που κατασκευάζει μεγαλοπρεπή οικοδομήματα, δίνοντας σύγχρονη όψη στην πόλη. Για πρώτη φορά γίνεται δήμος το 1912 και το 1928 μετονομάζεται σε Αμύνταιο, από Σόροβιτς, προς τιμή του Αμύντα, βασιλιά της Μακεδονίας.
Σήμερα το Αμύνταιο, είναι μία σύγχρονη πόλη 4500 κατοίκων, με ανεπτυγμένο δίκτυο υπηρεσιών και σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων. Στη λεκάνη του, υπάρχουν πλούσια υδροφόρα αποθέματα, γεγονός που έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της πανίδας. Επίσης, λόγω των πολλών λιγνιτικών κοιτασμάτων του υπεδάφους, λειτουργεί κοντά στην πόλη, μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από την οποία η πόλη επωφελείται επιπλέον με τηλεθέρμανση. Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη παρουσιάζει το επισκέψιμο οινοποιείο της Ε.Α.Σ. Αμυνατίου και το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο Πολύκεντρο.
Το ηπειρωτικό κλίμα και οι εδαφικές συνθήκες είναι ιδανικές, ώστε στα κτήματα της ευρύτερης περιοχής να καλλιεργούνται συστηματικά μεγάλες εκτάσεις αμπελώνων, που χαρακτηρίζονται ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας. Κυριαρχεί η Ελληνική ποικιλία του ξινόμαυρου (ποπόλκα), απ’ όπου παράγονται τα περίφημα κρασιά ροζέ Ο.Π.Α.Π., ερυθροί Ο.Π.Α.Π., όπως και ο μοναδικός αφρώδης οίνος ροζέ Ο.Π.Α.Π.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση των κατοίκων, βασίζεται κυρίως στα οινοποιεία της περιοχής, στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών της ΦΑΓΕ και την εναπομείνασα εμπορική κίνηση, που θυμάται τις παλιές καλές εποχές κατά την διάρκεια του τεράστιου σε μέγεθος εμποροπανηγυριού, που διοργανώνεται επί δεκαετιών από τον δήμο Αμυνταίου μέχρι τις ημέρες μας. Τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία επιχειρήσεων αναψυχής και ξενώνων, από κάποιους συμπολίτες μας που αγαπούν την περιοχή και θέλουν να την αναδείξουν, έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.