Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστεράς

Η Περιστερά είναι ένας παλιός οικισμός, ο οποίος το 964 μ.Χ. παραχωρήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το περπάτημα στα ανηφορικά στενοσόκακα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Περιστερά Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Η Περιστερά είναι ένα ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 1071 κατοίκους και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θέρμης. Απέχει 30 λεπτά από την Θεσσαλονίκη, και έχει ένα καλό για δεδομένα χωριού πρόγραμμα αστικής συγκοινωνίας

  Η μικρή κεντρική πλατεία του χωριού «Μάνα» με τον πλάτανο, το καφενεδάκι του ’50 και τη βρύση-πηγή αποτελούν την πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της Περιστεράς του χθες. Πάνω ακριβώς από την πλατεία δεσπόζει ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος αποτελεί το καθολικό της παλιάς Μονής Περιστερών του 870 μ.Χ. Τα γύρω στενά με τα ασπρισμένα σπίτια και την πέτρα αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα για περίπατο τμήματα του χωριού.

  Πάνω από το ναό υπάρχει μια δεύτερη πλατεία, ιδανικό σημείο εκκίνησης για πεζοπορία. Από εδώ περπατήσαμε ένα βατό, ανηφορικό δασωμένο μονοπάτι, το οποίο μας έβγαλε, έπειτα από περίπου 300 μ., στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Κινούμενοι ανατολικά για περίπου 300 μ. ακόμη, βγήκαμε σε ένα ύψωμα με κιόσκι, στη θέση «Στης Πέρδικας τα σπίτια». Από εδώ τα βλέπεις όλα: τον κάμπο του Ανθεμούντα, την κορυφή του Χορτιάτη, όλο τον Θερμαϊκό. Ιδανικό σημείο για να αποχαιρετήσει κανείς την ημέρα, απολαμβάνοντας ένα ατμοσφαιρικό ηλιοβασίλεμα.

  Το χωριό μας φημίζεται για την σπανία ομορφιά που έχει η εξοχή του,το άριστο κλίμα του και τα βυζαντινά μνημεία που διαθέτει. Υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια: του Αγίου Γεωργίου, με το όμορφο αλσύλλιο, της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και της Αγίας Τριάδας. Σε ιδανικό περιβάλλον και τα τρία για πικνίκ και χαλάρωση στη φύση. Στην περιοχή λειτουργούν δύο επισκέψιμα μοναστήρια τα οποία ανήκουν στο παλαιό εορτολόγιο, η Μονή Αδελφόθεου (ανδρικό) και η Μονή Παντανάσσης (γυναικείο).

  Επίσης στο χωριό υπάρχει και ο «Πύργος» μια σπηλιά που αποτελείται από πουρί, μια σπανία πέτρα την οποία Γάλλοι εκθέτες μέλέτησαν στην Γαλλία λόγω της σπανιότητας της. Πέρα από αυτά, κύρια ασχολία των κατοίκων κυρίως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Εξάγει προϊόντα κρέατος, διάφορα φρούτα, λαχανικά και γαλακτομικά προϊόντα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

  Στον Πολιτιστικό Σύλλογο στεγάζεται λαογραφική συλλογή. Διαθέτει ξενοδοχείο για άτομα που θέλουν να επισκεφτούν το χωριό μας. Ακόμη υπάρχουν ταβέρνες και καφετέριες που ασφυκτιούν από κόσμο και τις Τέσσερις εποχές του χρόνου λόγω ότι η Περιστερά εκπροσωπεί την ηρεμία που όλοι αναζητούμε σε αυτούς τους θορυβόδεις καιρούς.

  Τέλος για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές ερμηνείες, η επικρατέστερη είναι ότι το χωριό ονομάστηκε Περιστερά λόγω της τοποθεσίας του. Άξιον να αναφερθεί είναι ότι σε διάφορα κείμενα στο Άγιον Όρος το χωριό αναφέρεται και ως Περιστεραίς. Εμείς απλά σας περιμένουμε σε ένα χωριό που χρειάζονται και οι 5 αισθήσεις για να νοιώσεις την άλλη πλευρά της ζωής, την πλευρά που η ίδια η φύση σε συνεργασία με τους ανθρώπους, απλόχερα σας χαρίζει.

   

  Gallery

  Πηγή:

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.