Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος (Παλαιού Μυλοτόπου-Γιαννιτσών)

Ο Παλαιός Μυλότοπος βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Νέος Μυλότοπος και Καρυώτισσα. και βρίσκεται δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών μέσα στον εύφορο κάμπο σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Γειτονικά του χωριά είναι ο Νέος Μυλότοπος και η Αξός.

Πληροφορίες Συλλόγου

Τοποθεσία: Παλαιός Μυλότοπος Νομός: ΠΕΛΛΑΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το Χωριό μας : Ο Παλαιός Μυλότοπος βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Νέος Μυλότοπος και Καρυώτισσα. και βρίσκεται δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών μέσα στον εύφορο κάμπο σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Γειτονικά του χωριά είναι ο Νέος Μυλότοπος και η Αξός. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία.

Αναγνωρίστηκε ως κοινότητα Βούδριστας το 1918, καταργήθηκε το 1922 παραμένοντας ως οικισμός της Κοινότητας Γενιτσών (Γιαννιτσά) και το 1926 γίνεται και πάλι κοινότητα. Το 1927 η Βούδριστα μετονομάζεται σε Μυλότοπο ενώ το 1940 λίγο πρίν την έναρξη του πολέμου αναγνωρίζονται οι οικισμοί Νέος και Παλαιός Μυλότοπος. Το 1972 προσαρτάται ο οικισμός της Κρώμνης και η κοινότητα καταργείται το 1997 για να συνενωθεί στην δημιουργία του Δήμου Κύρρου.

Ο Παλαιός Μυλότοπος είναι ένα από τα χωριά που υπάρχει στο χρόνο με αναφορές που ξεκινούν από τα 1224 μ.Χ. Σύμφωνα με επιγραφή που υπήρχε στον βορεινό τοίχο του ναού της Αγίας Παρασκευής αλλά και μονολιθικού σταυρού στο παρακείμενο νεκροταφείο μαρτυρείται η συνεχής ύπαρξη του οικισμού στο χρόνο και ταυτόχρονα της χριστιανικής λατρείας.

Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν Βόντριστα ή Βούδριστα. Τη σημερινή ονομασία την πήρε από τους πολλούς νερόμυλους που είχε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Τα νερά έρχονταν έως τότε από τις πηγές Αραβησσού. Το ποτάμι περνούσε από την πλατεία του χωριού βορειοδυτικά. Η παρέμβαση της εταιρίας ύδρευσης Θεσσαλονίκης στα νερά της Αραβησσού με το υπόγειο φράγμα είχε αρνητική επίπτωση και στον Παλαιό Μυλότοπο. Το ποτάμι στέρεψε και μπαζώθηκε επιμελώς.

Εκτός από την Αγία Παρασκευή, που χτίστηκε γύρω στο 1756 και ήταν έδρα επισκοπής το χωριό έχει ακόμη μία ιστορική εκκλησία, τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος κτίστηκε πιθανότητα στις αρχές του 1800. Κάηκε δύο φορές, την πρώτη ξανακατασκευάστηκε το 1842 και την δεύτερη φορά κάηκε το 1933. Από μαρτυρίες που υπάρχουν γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Αθανάσιος ήταν παλαιότερα καθολικό ιεράς μονής και γηροκομείο πιθανότατα το 1825.

Σήμερα στο χωριό υπάρχει ένας δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος. Έχει ένα δυναμικό Αγροτικό Συν/σμό και ένα σύλλογο αιμοδοσίας που ονομάζεται «Άγιοι Πάντες».

 

Gallery

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.