Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά

Ακολουθώντας τους γοργούς αυτούς ρυθμούς ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής έχει αναπτύξει διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις σύμφωνες με τις παραδόσεις (Διεθνές τετραήμερο Φολκλορικό Φεστιβάλ με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία κ.λ.π.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Κατσικάς Νομός: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Περιφέρεια: Ήπειρος Φυλή: Ηπειρώτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Κατσικάς Ιωαννίνων

  Κωμόπολη 7500 κατοίκων, εβρισκόμενη 5 χλμ. από το κέντρο των Ιωαννίνων και κέντρο του Δήμου Παμβώτιδας . Αποτελεί μια από τις γοργά αναπτυσσόμενες περιοχές του δήμου λόγω των συγκυριών των τελευταίων χρόνων. (Νόμος Καποδίστρια, τουριστική ανάπτυξη πολεοδομικού σχεδίου κ.α.)

  Ακολουθώντας τους γοργούς αυτούς ρυθμούς ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής έχει αναπτύξει διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις σύμφωνες με τις παραδόσεις (Διεθνές τετραήμερο Φολκλορικό Φεστιβάλ με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία κ.λ.π. θεατρικές & χορευτικές παραστάσεις) , τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής (Περιοδείες σε μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής του Νομού, Διοργάνωση Καρναβαλιού με συμμετοχή 1000 ατόμων από όλο τον νομό Ιωαννίνων καθώς και αναβίωση του παραδοσιακού γάμου του χωριού κ.α.) εκδρομές (Τριήμερα σε περιοχές εντός & εκτός του Νομού), δραστηριότητες (τμήματα ζωγραφική & γυμναστικής, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων τράπεζα αίματος κ .α.) καθώς και παλαιά και νέα χορευτικά τμήματα κάθε ηλικίας που ορίζονται ως εξής:

  Τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών δημοτικού, γυμνασίου,λυκείου και ενηλίκων. Στόχος αυτών είναι καθένας από εμάς ,γνώστης η μη του χώρου να γνωρίσει την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος και ως εκ τούτου να μπορέσει να συμμετάσχει και στο τμήμα των παραστάσεων με το πέρας του χρόνου.

  Τμήματα εκμάθησης και παραστάσεων παραδοσιακών χορών ηλικιωμένων γιατί ‘Ποιος γνωρίζει την παράδοση καλύτερα από εκείνους που την έζησαν από κοντά!!!’. Τιμή και καμάρι των συμμετεχόντων του συγκεκριμένου τμήματος αποτελεί το CD παραδοσιακών ακουσμάτων που ηχογραφήθηκε από τους ίδιους και διατηρεί την αυθεντικότητα των τραγουδιών όπως τα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

  Τέλος το τμήμα παραστάσεων το οποίο αποτελείται από 80 χορευτές γεμάτους μεράκι και πάθος για χορό. Τα δε άλλα τμήματα αποτελούνται από 200 περίπου χορευτές όλων των ηλικιών. Έχουν συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις και Φεστιβάλ του εσωτερικού (Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Μυτιλήνη , Σάμο, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Κιλκίς, Κοζάνη) και του εξωτερικού (1τάλία , Κύπρο, Σερβία, Αίγυπτος, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γαλλία κ.α.) Επίσης κάθε χρόνο συμμετέχουν στην εκδήλωση θεσμό πλέον για κάθε ‘πατριώτη’ – όπως θα έλεγαν οι παλιοί – την «Πίττα του Ηπειρώτη».

  Η εκμάθηση των χορών γίνεται από γνωστό χοροδιδάσκαλο με χρόνια εμπειρίας στο χώρο ως χορευτή και ως διδάσκοντος άριστη γνώση της παράδοσης και της διεξαγωγής παραστάσεων. Τα μουσικά προγράμματα του τμήματος ορίζονται από τον ίδιο και συμπεριλαμβάνουν χορούς απ’ όλη την Ελλάδα (Ήπειρο, Θράκη, Μακεδονία, Νησιά, Μικρά Ασία, Σμύρνη, Μέγαρα κ.λ.π.).

  Υπό την καθοδήγηση του εν λόγω χοροδιδασκάλου το τμήμα των παραστάσεων έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις όπως χορευτικές παραστάσεις σε χωριά και πόλεις της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, την «Πίτα του Ηπειρώτη» στην Αθήνα, χορευτικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς, Κοζάνη, Πρέβεζα και Νησιά.

  Gallery

  Πηγή:

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.