Το ιστορικό του συλλόγου μας
Η Πολιτιστική Κίνηση του Αΐμονα είχε ξεκινήσει ήδη από την δεκαετία του 1950. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αΐμονα «Ο ΠΛΑΤΩΝ»ιδρύθηκε από τον Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννη το 1983 ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο για τις μετέπειτα δραστηριότητες.
Η Πολιτιστική Κίνηση στον Αΐμονα από το 1950 ως το 1983
Στη δεκαετία του 1950 και αργότερα στη δεκαετία του 1960 άρχισαν να γίνονται διάφορες προσπάθειες για την εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του Αΐμονα. Αυτό έγινε από την πλευρά του κράτους αλλά και από ιδιωτική πρωτοβουλία.
Από την πλευρά του κράτους οργανώθηκαν διάφορα τμήματα μάθησης οικιακής οικονομίας. Συμμετείχαν νεαρές του χωριού και μάθαιναν κοπτική – ραπτική, κέντημα με τη χρήση μηχανής σε αυτά. Τα τμήματα τελούσαν υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Γεωργίας του Νομού. Οι κοπέλες του χωριού ωφελήθηκαν πάρα πολύ από αυτά τα μαθήματα.
Την ίδια εποχή λειτούργησε και σχολείο αγραμμάτων με δασκάλα τη Χρυσούλα Ανδρουλάκη από το Ρέθυμνο με μεγάλη επιτυχία. Έμαθαν πολλές κοπέλες γραφή και ανάγνωση, οι οποίες δεν μπόρεσαν να μάθουν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Οργανώθηκαν επίσης τμήματα λαϊκής επιμόρφωσης από τη Ν.Ε.Λ.Ε. (Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης), στα οποία διδάσκονταν χορός, γεωργικές καλλιέργειες, χειρισμός των αγροτικών μηχανημάτων και τρόπος αντιμετώπισης βλαβών αυτών και διάφορες άλλες δραστηριότητες.
Από την ιδιωτική πρωτοβουλία γίνονταν χοροεσπερίδες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Επίσημες χοροεσπερίδες και θεατρικές παραστάσεις
Η πρώτη επίσημη χοροεσπερίδα οργανώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τη δασκάλα Χρυσούλα Ανδρουλάκη για την ενίσχυση του Σχολικού Ταμείου. Με τα έσοδα έγινε περίφραξη του αύλειου χώρου του παλιού Δημοτικού σχολείου και κατασκευή εγκαταστάσεων υγιεινής.
Αργότερα οργανώθηκε κι άλλη χοροεσπερίδα με τη μικρή θεατρική παράσταση «Ο Προεστός του Χωριού» από τη δασκάλα και το χωριανό συνάδελφό της Μιχαήλ Θ. Σαμόλη, που συνυπηρετούσαν τότε.
Το 1964 η υπάλληλος της Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας της Διεύθυνσης Γεωργίας του Νομού Ρεθύμνης Μαρία Κεφαλογιάννη, συνεργαζόμενη με τον τότε γεωπόνο της περιοχής Εμμανουήλ Ανυφαντάκη οργάνωσαν μία θεατρική παράσταση με χοροεσπερίδα στο χωριό. Έτσι παρουσιάστηκε μετά από πολύμοχθη και σοβαρή προετοιμασία η θεατρική παράσταση «Εξοχικό κέντρο Ο ΕΡΩΣ» του Δημήτρη Ψαθά. Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης, Αθανάσιος Γ. Τερζάκης, Ελευθέριος Εμ. Λιναρίτης, Νικόλαος Στ. Τζεδάκης, Βασίλειος Γ. Πάγκαλος, Ανδρέας Εμ. Μαγκωνάκης, Γεώργιος Ι. Κοντογιάννης, Σοφία Ι. Συγλέτου, Ευσεβία Β. Συγλέτου, Καλλιόπη Μ. Συγλέτου, Ανδρονίκη Γ. Παγκάλου, Γεωργία Ι. Λιναρίτη και Χριστίνα Ι. Ρουμπάκη. Ο Χρήστος Τερζάκης είχε αναλάβει να ανοίγει και να κλείνει την αυλαία της σκηνής.
Σε έκτατη Γενική Συνέλευση των μελών της εξελέγησαν Πρόεδρος η Σοφία Ι. Συγλέτου, Αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Α. Κοντογιάννη, ενώ μέλη ήταν οι Στέλλα Ευστρ. Βενετίου, Παντελία Εμ. Λιναρίτη και Ελένη Ι. Τζεδάκη.
Το 1965 ο δάσκαλος Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης οργάνωσε θεατρική παράσταση με χοροεσπερίδα. Παρουσιάστηκε «Η ΕΣΜΕ», έργο του Περεσιάδη. Έλαβαν μέρος ο ίδιος ο Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης αλλά και οι Εμμανουήλ Στ. Σαμόλης, Ζαχαρίας Μ. Τερζάκης, Κωνσταντίνος Ι. Ρουμπάκης, Εμμανουήλ Γ. Λιναρίτης, Εμμανουήλ Μ. Τερζάκης, Καλλιόπη Ανδ. Κοντογιάννη, Μαρία Γ. Παγκάλου, Μαρία Ι. Τερζάκη και Χριστίνα Ι. Ρουμπάκη. Τα έσοδα διατέθηκαν για την ισοπέδωση του χώρου του Νεκροταφείου πριν αυτό επεκταθεί.
Έκτοτε ακολούθησε μια περίοδος στασιμότητας λόγω της δικτατορίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν άρχισαν να ιδρύονται αρκετοί Σύλλογοι από τους χωριανούς.
Ένας σύλλογος ήταν «Των απανταχού Αϊμονιτών Αθηνών». Ο Σύλλογος παρουσίασε πλούσια δράση σε κοσμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Κρητικές βραδιές, εκδρομές, σπουδαία ημερολόγια και χρηματικές ενισχύσεις στις εκκλησίες του χωριού είναι κάποιες από τις δραστηριότητες του συλλόγου. Πρώτος Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Παντελής Κ. Φλουρής, τραπεζικός, ενώ δεύτερος Πρόεδρος ο δικηγόρος Ελευθέριος Εμ. Λιναρίτης.
Ο επόμενος σύλλογος ήταν ο «Αθλητικός Σύλλογος Αΐμονα» (Α.Σ.Α). Σκοπός του Συλλόγου ήταν η οργάνωση ποδοσφαιρικής ομάδας, η κατασκευή γηπέδου αλλά και άλλες δραστηριότητες. Πρόεδρος του Προσωρινού Συλλόγου υπήρξε ο δάσκαλος Μιχαήλ Στ. Σαμόλης και πρώτος Πρόεδρος είχε εκλεγεί ο Θεόδωρος Δ. Φλουρής.
Η ίδρυση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αΐμονα «Ο ΠΛΑΤΩΝ»
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αΐμονα «Ο ΠΛΑΤΩΝ» ιδρύθηκε το 1983. Ιδρυτής και πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος ήταν ο Εμμανουήλ Ανδ. Κοντογιάννης. Χάρη στο Συλλόγο αυτό έγιναν οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 1984 με την επωνυμία «Αΐμονας 1984 και 1985», ιδρύθηκε βιβλιοθήκη στο χωριό, κατασκευάστηκε Μνημείο Πεσόντων και συντριβάνι στο πάρκο. Ο Σύλλογος βοήθησε επίσης το Σύλλογο Απανταχού Αΐμονιτών με σοβαρά χρηματικά ποσά για εκείνη την περίοδο. Ο πρόεδρος του συλλόγου είχε γράψει δυο μικρές θεατρικές παραστάσεις ( α) Αΐμονας, β) Χωρίο ή Πόλη) που παρουσιαστήκαν στις Εκδηλώσεις «Αΐμονας 1984 και 1985». Η προβολή των πρωτοβουλιών του Συλλόγου γινόταν μέσω του ραδιοφώνου και μέσω του ημερήσιου τοπικού τύπου.