Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδιωτών Αλεξανδρούπολης

Λίγα λόγια για την καταγωγή μας. Το χωριό Λάδη βρίσκεται 24 χλμ. βορειοδυτικά του Διδυμοτείχου και ιδρύθηκε από ντόπιους εργάτες.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

    Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

     

    Το email σας (απαραίτητο)

     

    Θέμα

     

    Το μήνυμά σας

     

     

     

    Πληροφορίες Συλλόγου

    Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη Νομός: ΕΒΡΟΥ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Φυλή: Θρακιώτες

    Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

    Ως γνωστόν όλη η Θράκη είχε περιέλθει στα χέρια των Τούρκων, η οποία χωρίστηκε και μοιράστηκε σε Τούρκους Πασάδες, Μπέηδες και Αγάδες. Ένας Αγάς με το όνομα Κουσκουτζόγλου εγκαταστήθηκε στο τσιφλίκι “Εμπλιντίν” ή “Ιμπλιντίν”. Η παλιά ονομασία “Εμπλιντίν” ή “Ιμπλιντίν” σημαίνει “δώσε νομή” δηλαδή δώσε τόπο για τροφή, και αυτό γιατί το χωριό βρισκόταν περίπου στην μέση της διαδρομής Ορτάκιοϊ – Διδυμοτείχου – Ανδριανούπολης, οι οποίες πόλεις ήταν μεγάλα εμπορικά κέντρα εκείνη την εποχή και συνδέονταν μεταξύ τους. Σιγά σιγά όμως τα κτήματα αγοράστηκαν από τους ντόπιους εργάτες και έτσι επανήλθε η κυριότητα της περιοχής.

    Με την πάροδο του χρόνου, φτάνοντας στο σήμερα, η ανάγκη εργασίας και η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον, οδήγησε πολλούς Λαδιώτες με τις οικογένειές τους να αφήσουν πίσω τους το χωριό και να εγκατασταθούν είτε στο εξωτερικό είτε σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Μία από αυτές λοιπόν είναι και η Αλέξανδρούπολη.

    Η αγάπη για το χωριό μας αλλά και το μεράκι για την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από γενιά σε γενιά, έχει ως αποτέλεσμα, μετά από προσπάθεια και ομόφωνη απόφαση συγχωριανών μας, να ιδρύσουν έναν σύλλογο στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι λοιπόν φτάνουμε στις 20 Απριλίου του 2001, όπου ιδρύεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδιωτών με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

    Σήμερα, παίρνοντας οι νέοι την σκυτάλη από τους παλαιότερους και υπό την καθοδήγησή τους, έχοντας μεγάλο το αίσθημα της ευθύνης αλλά και της κληρονομιάς που έχουμε στην πλάτη μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια, μελετώντας – ερευνώντας – καταγράφοντας τους παραδοσιακούς χορούς, τα τραγούδια, την φορεσιά αλλά και ότι αφορά στην καθημερινή διαβίωση εκείνης της εποχής. Ο σύλλογος, διατηρώντας τμήματα ενηλίκων και παιδικά, αριθμεί σήμερα περίπου 150 μέλη. Συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις εντός και εκτός του Νομού μας, προβάλλοντας και στηρίζοντας την παράδοση του τόπου μας.

    Σχόλια Χρηστών

    x

    Δείτε Επίσης

    Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

    Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.