Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας (Π.Μ.Σ.Α), ιδρύθηκε το 1978.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  100 μέληΤοποθεσία: Αστυπάλαια Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο Φυλή: Δωδεκανήσιοι

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας (Π.Μ.Σ.Α), ιδρύθηκε το 1978. Ένας από τους βασικούς μας σκοπούς είναι η ενίσχυση του συναισθήματος της κοινής καταγωγής, η ενίσχυση της φιλίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του Συλλόγου και γενικά μεταξύ όλων των Αστυπαλιτών. Σκοποί του συλλόγου, σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του είναι:

  1. Η ενίσχυση του συναισθήματος της κοινής καταγωγής, η ενίσχυση της φιλίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του Συλλόγου και γενικά μεταξύ όλων των Αστυπαλιτών.
  2. Η ανάπτυξη μεταξύ όλων των μελών, του πνεύματος της αλληλεγγύης.
  3. Η μελέτη και η προβολή των θεμάτων που αφορούν την κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των μελών.
  4. Η ψυχαγωγία των μελών του Συλλόγου.
  5. Η ηθική συμπαράσταση και η υλική υποστήριξη κάθε Αστυπαλίτη που έχει ανάγκη.
  6. Η ενίσχυση ανάλογα με τους πόρους του Συλλόγου και η υποστήριξη κάθε Αστυπαλίτικου έργου.

  Σήμερα οι κύριες δραστηριότητες του Π.Μ.Σ.Α. είναι:

  • Τα χορευτικά τμήματα
  Στον χώρο του Π.Μ.Σ.Α. πραγματοποιούνται μαθήματα παραδοσιακών χορών, σε παιδιά ηλικίας από 6-18 ετών από ερασιτέχνες δασκάλους. Τα έξι χορευτικά τμήματα που λειτουργούν, παρουσιάζουν παραστάσεις εντός και εκτός του νησιού της Αστυπάλαιας. Περιοδικά και όποτε οικονομικά είναι εφικτό, το τμήμα ενηλίκων, το οποίο απαρτίζεται από τους δασκάλους, δίνει παραστάσεις, φορώντας τις παραδοσιακές Αστυπαλίτικες φορεσιές, ανά την Ελλάδα.

  • Το βεστιάριο των παραδοσιακών φορεσιών
  Σε ένα μικρό χώρο, στο κτίριο του Π.Μ.Σ.Α., έχει διαμορφωθεί ένα βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών. Οι φορεσιές αυτές (έξι στον αριθμό) ανήκουν στον σύλλογο και ξεκίνησαν να κατασκευάζονται την δεκαετία του 1990. Τα σχέδια των στολών αυτών στηρίχτηκαν στην παραδοσιακή Αστυπαλίτικη γυναικεία ενδυμασία του προηγούμενου αιώνα. Το ένδυμα αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.

  • Ο κινηματογράφος
  Στον χώρο του Π.Μ.Σ.Α., λειτουργεί από το 2009, αίθουσα κινηματογραφικών προβολών . Πρόκειται για δύο προβολές που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα εκ των οποίων η μία αναφέρετε σε παιδιά ηλικίας από 5-12 ετών και η άλλη σε μεγαλύτερες ηλικίες.

  • Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός
  Στα πλαίσια της προσπάθειας μας να μειωθεί το αίσθημα της απομόνωσης που δημιουργεί η «άγονη γραμμή», από τις αρχές του 2011 δημιουργήθηκε από τον Π.Μ.Σ.Α., ένας διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός. Στην λειτουργία του ραδιοφωνικού αυτού σταθμού έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι δημότες του νησιού. Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δε έχει χορηγούς ή έσοδα από διαφημίσεις και η ακροαματικότητα του περιορίζεται στη δυνατότητα σύνδεσης (on line) μέχρι πενήντα (50) χρηστών ταυτοχρόνως. Οι εκπομπές πραγματοποιούνται βάση προγράμματος που αναρτάται την προηγούμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του σταθμού και αυτή την στιγμή είναι συνολικά 30. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του ραδιοφωνικού μας σταθμού είναι www.radiomamouni.gr.

  • Το καρναβάλι της Αστυπάλαιας
  Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αστυπάλαιας, το δημοτικό σχολείο Αστυπάλαιας, το γυμνάσιο-λύκειο Αστυπάλαιας και γενικότερα με τους κατοίκους του νησιού, οργανώνει το ¬¬¬Αστυπαλίτικο καρναβάλι. Κατασκευάζονται άρματα και στολές, οργανώνονται ολοήμερα παιχνίδια για τα παιδιά, πραγματοποιείται η παρωδία του λεγόμενου Αστυπαλίτικού γάμου και οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την καθιερωμένη παρέλαση και το πανηγύρι στην πλατεία της Χώρας.

  • Τα κουκάνια
  Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Αστυπάλαια το δεκαπενταύγουστο, εντάσσονται και τα «κουκάνια». Πρόκειται για αθλοπαιδιές που λαμβάνουν χώρα στην παραλία του Πέρα Γιαλού στην Χώρα Αστυπάλαιας.

  • Τα «μαξούλια»
  Οργάνωση πολιτιστικού δεκαπενθήμερου με μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και εικαστικά δρώμενα.

  • Η βιβλιοθήκη
  Στο χώρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αστυπάλαιας, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη από το 1995. Τα βιβλία είναι περιορισμένα σε αριθμό και περιεχόμενο και προέρχονται κυρίως από δωρεές εκδοτικών οίκων.

  • Το αθλητικό σωματείο
  Από το 2010 λειτουργεί αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Astypalaia football club στο οποίο συμμετέχουν περίπου 25 παιδιά. Κάθε εβδομάδα γίνονται προπονήσεις και αγώνες.

  • Το τετρασέλιδο ενημερωτικό έντυπο «το κάστρο»
  Πρόκειται για ένα τετρασέλιδο ενημερωτικό έντυπο διάστασης Α3, ασπρόμαυρο που κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες. Τα άρθρα συντάσσονται από μόνιμους ή περιστασιακούς «αρθρογράφους» που ζουν εντός ή εκτός της Αστυπάλαιας, οργανώνονται θεματικά από τριμελή συντακτική επιτροπή, εν συνεχεία γίνεται επιμέλεια των κειμένων, γραφιστική επιμέλεια εντύπου, και τελικά η εκτύπωση του από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αστυπάλαιας. Στο έντυπο αυτό δεν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες διαφημίσεις και στόχος του είναι να αποτελεί αφενός μια πλατφόρμα ελεύθερης διακίνησης σκέψεων και ιδεών και αφετέρου ένα δίαυλο ενημέρωσης.

  Αυτές είναι μερικές από τις βασικές δραστηριότητες του Π.Μ.Σ.Α. Ο βασικός μας στόχος για το άμεσο μέλλον είναι να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για να διατηρήσουμε τις παραπάνω δράσεις μας, τις οποίες ωστόσο θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει να βελτιώσουμε ποιοτικά.

  Τα μέλη και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αστυπάλαιας.

  Gallery

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.