Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Καβακλιωτών Αιγινίου “Ανατολίκή Ρωμυλία”

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο των κατοίκων του Αιγινίου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την προβολή και διατήρηση της γνήσιας λαογραφικής παράδοσης.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  160 μέληΤοποθεσία: Ανατολική Ρωμυλία Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Ανατολικορωμυλιώτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ» ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο των κατοίκων του Αιγινίου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την προβολή και διατήρηση της γνήσιας λαογραφικής παράδοσης. Μια παράδοση που οι Ανατολικορωμυλιώτες πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη) έφεραν και διατήρησαν άσβεστη μέχρι και σήμερα.

  Απαρτίζεται από 160 εγγεγραμμένα μέλη (2010)

  Διαθέτει χορευτικές ομάδες όλων των ηλικιών:

  Παιδιών Νηπιαγωγείου- Δημοτικού (92 παιδιά)

  Παιδιών Γυμνασίου- Λυκείου (32 παιδιά)

  Ενηλίκων (30 άτομα)

  Τρίτης ηλικίας (17 άτομα)

  Οι οποίες διδάσκονται πέρα από τους χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και χορούς από όλη την Ελλάδα. Η χορευτική ομάδα ενηλίκων αποτελείται από 30 άτομα και πήρε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Παρουσιάζει χορούς με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, κυρίως από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας∙ ειδικότερα από την Ανατολική Ρωμυλία- Β. Θράκη αλλά και όλη τη Θράκη , Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία, από τις οποίες διαθέτει και αυθεντικές φορεσιές. *(Στο τέλος όλο το ιστορικό των παρουσιάσεων)

  Σταθερές ετήσιες εκδηλώσεις

  Ο σύλλογος σε όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιεί πλήθος εκδηλώσεων ποικίλου περιεχομένου που είναι:

  -Αναβίωση εθίμων: α) Χριστουγέννων 23/12και Πρωτοχρονιάς 1/1 (παραδοσιακά κάλαντα), β) Αγ. Τρύφωνα 1/2 διοργανώνεται παραδοσιακό γλέντι, με μουσική, χορό, κρασί, κατμάδες, αλλά και ψητά. γ) Γιορτή της Αναλήψεως ( Κουρμπάνι).

  -Πολιτιστική εβδομάδα Σεπτεμβρίου (πρώτη εβδομάδα) με ποικίλο περιεχόμενο. (θέατρο, κουκλοθέατρο, κινηματογράφο, μουσικές συναυλίες καθώς ελληνικά και ξένα χορευτικά συγκροτήματα από όλον τον κόσμο).

  -Συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις.

  -Μαθήματα ζωγραφικής για ενήλικες σε συνεργασία με τα ΝΕΛΕ (25 άτομα).

  -Μαθήματα φωτογραφίας για παιδιά (5-15χρον.) Λειτούργησαν δυο τμήματα με 38 παιδιά.

  -Εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής.

  -Παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικών συλλογών με παραδοσιακά τραγούδια.

  -Παρουσίαση ενός μέρους της εικαστικής συλλογής «Αλέξανδρος 2000» του Ε. Βαρλάμη και επίσκεψη των σχολείων στο χώρο μας.

  -Παρουσίαση του έργου των παιδικών χορευτικών ομάδων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  -Διαλέξεις και ημερίδες με ποικίλο και επίκαιρο περιεχόμενο. Έκθεση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα «παραδοσιακές φορεσιές στην Πιερία» στην αίθουσα του συλλόγου.

  Σταθερές λειτουργίες στα πλαίσια του συλλόγου μας.

  1. Δανειστική βιβλιοθήκη.

  2. Εμπλουτισμένη ιματιοθήκη.

  3. Συλλογή λαογραφικού υλικού για δημιουργία τοπικού λαογραφικού μουσείου.

  4. Φωτοθήκη με θέματα από τη ζωή στην Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη) και μετέπειτα.

  5. Χορευτικές Ομάδες: Παιδιών δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και Ενηλίκων.

  6. Προσπάθεια αποπεράτωσης του οικήματος του λαογραφικού μουσείου.

  Έχοντας επίγνωση πως «Ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτείται» όπως έλεγε και ο Αντρέ Μαλρό , θέτουμε ως στόχους μας τα εξής:

  1. Την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Ανάδειξη χαρακτηριστικών κτισμάτων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Διατήρηση και ανάδειξη σημαντικών στοιχείων (π.χ. παλιές βρύσες, πηγάδια, κλπ). Ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων και των χώρων που είναι ευρύτερα γνωστοί ή επιδιώκεται να προβληθούν ως σημαντικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Δήμου.

  2. Την Ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών.

  Ίδρυση μουσείου λαϊκού πολιτισμού με δυνατότητα φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων. Το Μουσείο αυτό θα πρέπει να προάγει ενεργά την πολιτιστική ανάπτυξη (να μην είναι απλά εκθετήριο) και να ενισχύει την επαφή του επισκέπτη με την ιστορία, την παράδοση της περιοχής (ενημερωτικές εκδηλώσεις, κλπ.)

  Ανέγερση πολιτιστικού κέντρου με αίθουσα προβολών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που θα μπορεί να φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις , συνέδρια κλπ..

  Δημιουργία ανοιχτού καλοκαιρινού θεάτρου για τη φιλοξενία όχι μόνο των καθιερωμένων ετήσιων μονοήμερων και πολυήμερων εκδηλώσεων του συλλόγου μας, αλλά και την παραχώρησή του σε άλλους φορείς του Δήμου μας.

  Ίδρυση βιβλιοθήκης με αναγνωστήριο, Η/Υ και πρόσβαση σε ψηφιακές βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά βιβλία.

  Συγγραφή της ενοποιημένης ιστορίας του νέου δήμου σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς,

  Ψηφιοποίηση και διαδικτυακή προσβασιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου (Ιστορικά αρχεία, κλπ.)

  3. Την Καλλιτεχνική και πολιτιστική εκπαίδευση

  Σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις επιθεωρήσεις εκπαίδευσης της ΠΙΕΡΙΑΣ μέσα στα σχολεία και εκτός σχολείου θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε την υλοποίηση βιωματικών προγραμμάτων θεατρικής παιδείας, λογοτεχνίας, ποίησης, αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, κεραμικής, κοσμήματος, φωτογραφίας, χορωδιών, παραδοσιακών χορών, αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής, υφαντικής, χειροτεχνίας κ.α.

  Θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί η συνεργασία με επαγγελματίες, ντόπιους και μη, καθώς και καλλιτέχνες για συμμετοχή τους στα προαναφερόμενα προγράμματα

  4. Τις Ενεργητικές πολιτιστικές δραστηριότητες.

  Ενίσχυση υπαρχόντων και καθιέρωση νέων καλλιτεχνικών (θεάτρου, μουσικής, χορού, χορωδιών κλπ,

  Αναβάθμιση πανηγυριών και θρησκευτικών γιορτών.

  Ομιλίες-διαλέξεις.

  Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους, μουσεία και οργάνωση εκθέσεων τέχνης. Καθιέρωση ετήσιων βραβεύσεων των διακρινόμενων του δήμου μας στα Γράμματα, τις Τέχνες και σε άλλους τομείς.

  Gallery

  Πηγή:

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.