Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραΐτες»

Το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο “ΜΩΡΑΪΤΕΣ” ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 στην Τρίπολη Αρκαδίας

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Φυλή: Αρκάδες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Στο (γεωγραφικό και ιστορικό) κέντρο του Μοριά, από τον Παναγιώτη Αδαμόπουλο και τους συνεργάτες του. Μια παρέα ατόμων που ο κοινός τους παρονομαστής ήταν και είναι ο παραδοσιακός χορός με όλες τις πολιτιστικές, λαογραφικές, ιστορικές και γεωγραφικές του προεκτάσεις αποφάσισε να εξωτερικεύσει έμπρακτα το μεράκι της και τις παραδοσιακές της ανησυχίες με τη δημιουργία αυτού του σωματείου. Οι βασικοί άξονες και οι σκοποί της πορείας του σωματείου μας είναι η διάσωση και διάδοση της ελληνικής – λαϊκής, πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διατήρηση και αναβίωση των παραδοσιακών ηθών – εθίμων μέσα από τα μουσικοχορευτικά δρώμενα και κατ’ επέκταση η μετάδοση αυτών τόσο στους νέους όσο και στους παλαιότερους κυρίως με την ανάληψη και πραγματοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.

  Στις προτεραιότητες μας, παράλληλα, συγκαταλέγεται η αναζήτηση, μελέτη και άμεση καταγραφή στοιχείων λαογραφίας και παράδοσης (μουσική, τραγούδια, χοροί, ενδυμασίες κ.τ.λ) με τη δημιουργία τεκμηριωμένου αρχείου και έκθεσης, για τη διαφύλαξη, ανάδειξη και παρουσίαση αυτών των στοιχείων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ηθικού, πολιτιστικού, μορφωτικού επιπέδου τόσο των μελών του σωματείου μας όσο και των συμπολιτών μας.

  Πέρα όμως από τη διδασκαλία, εκμάθηση, διάδοση και αναβίωση παραδοσιακών χορών, δρωμένων και ευρύτερων λαογραφικών στοιχείων το σωματείο μας στοχεύει στην εκμάθηση ελληνικών μουσικών παραδοσιακών οργάνων μέσα από συνεργασίες από καταξιωμένους μουσικούς και εκφραστές τις παραδοσιακής μας μουσικής, με απώτερο στόχο τη δημιουργία (μακροπρόθεσμα) παραδοσιακής ορχήστρας, τη σύσταση χορωδίας, την εκμάθηση βασικών αρχών της βυζαντινής μουσικής καθώς και την ενασχόληση με διάφορες εικαστικές τέχνες.

  Στους σκοπούς,επίσης, του σωματείου μας, περιλαμβάνεται η υποστήριξη, η συνεργασία και η σύμπραξη με άλλα πολιτιστικά σωματεία, φορείς και κοινωφελή ιδρύματα, σεβόμενοι και αναγνωρίζοντας πάντα την προσφορά & το έργο τους, που επιδιώκουν την καλλιέργεια και προώθηση του λαϊκού μας πολιτισμού και της εν γένει ελληνικής παράδοσης.

  Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα και μείζονος ευαισθησίας για το σωματείο μας έχουν τα θέματα κοινωνικού χαρακτήρα και προσφοράς τόσο στην ευρύτερη τοπική κοινωνία όσο και στις ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με την ανάληψη δυναμικών μαζικών πρωτοβουλιών όπως είναι η αναδάσωση, ο καθαρισμός των πάρκων, η συγκέντρωση τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, χρημάτων, η αιμοδοσία, η ενημέρωση για ιατρικά θέματα και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και πολλά άλλα.

  Το σωματείο μας από το δεύτερο μόλις έτος λειτουργίας του αριθμούσε και συνεχίζει να αριθμεί μέχρι σήμερα πάνω από 400 ενεργά μέλη!!! Λειτουργούν τμήματα προσχολικής – σχολικής – εφηβικής ηλικίας καθώς και τμήματα ενηλίκων για όλα τα επίπεδα. Έχουμε συμμετάσχει σε πλήθος πολιτιστικών – μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, ημερίδες, διαλέξεις ενώ παράλληλα έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών – ψυχαγωγικών εκδρομών ανά την Ελλάδα.

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.