Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1937 με σκοπό τη συνένωση των Ηπειρωτικών Σωματείων τα οποία βρίσκονταν εκτός Ηπείρου, δηλαδή της υπόλοιπης Ελλάδας με έδρα την Αθήνα, η οποία έχει μέλη της μόνο τα εκτός Ηπείρου και εντός Ελλάδας σωματεία.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  640000 μέληΤοποθεσία: Ήπειρος Περιφέρεια: Ήπειρος Φυλή: Ηπειρώτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ιδρυτικά μέλη της ήταν δεκαοχτώ σωματεία, μεταξύ των οποίων τα: Βούρμπιανη, Πυρσόγιαννη, Οξυά, Ασημοχώρι, Αγία Βαρβάρα, Κόνιτσα, Τουρναδίτες, Συρράκο, Γραμμενοχώρια, Δολιανά, Δελβινάκι, Σύλλογος Τζουμερκιωτών, Βασιλόπουλο, Ριζό, Σύλλογος Βορειοηπειωτών.

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν ιδρύθηκε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, στερούνταν δικού της χώρου και φιλοξενούνταν στις συνεδριάσεις της στο γραφείο ενός από τα ιδρυτικά στελέχη της (Κώστας Σταμάτη). Η πρώτη ιδιόκτητη στέγη της ήταν ένα πολύ μικρό γραφείο (Γ´ Σεπτεμβρίου 18) το οποίο και διατηρεί μέχρι σήμερα. Αργότερα στη δεκαετία του ’60 της παραχωρήθηκε από το κράτος ένα μικρό οικόπεδο στο Κουκάκι το οποίο ήταν ανεπαρκές για τις ανάγκες και τις δραστηριότητες της, πωλήθηκε όμως αργότερα.

  Ωστόσο με τις συνδρομές των Ηπειρωτών και των αδελφοτήτων κυρίως όμως με την μεγάλη προσφορά του τότε προέδρου της Λευτέρη Μαντζίκα αγοράστηκε το σημερινό ακίνητο επί της οδού Κλεισθένους, όπου στεγάζονται τα γραφεία και το πνευματικό της κέντρο. Όμως και αυτό είναι πολύ μικρό για να στεγάσει την τεράστια πολιτισμική δράση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και των σωματείων της, Αδελφότητες, Oμοσπονδίες, Σύλλογοι. Είναι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών που έχει στη δύναμη της πάνω από 450 πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αποδημικά συλλογικά όργανα και εκπροσωπεί, μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής πάνω από 700.000 Ηπειρώτικης καταγωγής πολίτες και περίπου 1.000.000 πανελαδικά. Επιπλέον είναι ο συνδετικός κρίκος των 120 αποδημικών οργανώσεων του Εξωτερικού.

  Στο τομέα του πολιτισμού η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει να επιδείξει τεράστιο έργο εθνικής προσφοράς και διεθνούς εμβέλειας και σημασίας. Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με κορυφαίες, την εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Ηπειρωτικό Πανηγύρι, εκδηλώσεις νεολαίας, συμμετοχές σε ελληνικές και διεθνείς πολιτιστικές συναντήσεις, παρουσίαση του έργου ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης σε ειδικές εκδηλώσεις απονομής βραβείων και διακρίσεων, δημιουργία πλήθους χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων, παραγωγή και προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ με ηπειρωτικά θέματα και αναρίθμητα, άλλα εξίσου σημαντικά έργα πολιτισμού στην Ήπειρο αλλά και στην Ηπειρωτική διασπορά. Δηλαδή έχει αποβεί κυρίως συντελεστής όχι μόνο της διατήρησης της πολιτισμικής μας παρακαταθήκης, αλλά και της ανάδειξής της με όλες τις αρετές και αξίες, που απ´ την ανεπανάληπτη αυτή κληρονομιά παράγονται.

  Gallery

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.