Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας

Ο Ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1873!! Υπήρξαν πολλοί και σημαντικοί σταθμοί στα 137 χρόνια από την ίδρυση του.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  700 μέληΤοποθεσία: Πάτρα Νομός: ΑΧΑΙΑΣ Περιφέρεια: Δυτική Ελλάδα

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια σημαντικά γεγονότα.

  1) Τον Μάιο του 1879 επί προεδρίας Γεωργίου Διαμαντόπουλου, ο Σύλλογος αποφασίζει την έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας μικρού σχήματος με τίτλο «Η ΛΑΥΡΑ». Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1879 και ήταν πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την εποχή. Σταμάτησε η έκδοση το 1903 λόγο οικονομικών προβλημάτων της εποχής, αλλά και τους πολέμους.

  2) Στις 3 Φεβρουαρίου 1895, ημέρα Παρασκευή επί προεδρίας Θεόδωρου Ζαΐμη ο Σύλλογος φέρνει από τα Καλάβρυτα το Ιερό και Ιστορικό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, με αφορμή τον εορτασμό της ανασυγκρότησής του. Η υποδοχή έγινε με τιμές στην πλατεία Τριών Συμμάχων και η μετάβαση του Ιερού Κειμηλίου έγινε με πομπή στα γραφεία των Καλαβρυτινών όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια. Στο δείπνο που παρατέθηκε ο Ασημάκης Φωτήλας πρότεινε την ανέγερση μνημείου Ηρώων στην Αγία Λαύρα, προσφέροντας και την πρώτη δόση, ύψους 200 δρχ.

  3) Το 1896 επί προεδρίας Νικολάου Σαγιά, ο Σύλλογος αναλαμβάνει τη λειτουργία της «Σχολής Λαού», που έχει στο ενεργητικό της ένα πλούσιο μορφωτικό έργο. Φωτισμένες προσωπικότητες ανέβηκαν στο βήμα και μετέτρεψαν τη Σχολή σε Λαϊκό Πανεπιστήμιο.

  4) Το 1945 επί προεδρίας Νικολάου Φιλιππακόπουλου, πραγματοποιείτε για πρώτη φορά και καθιερώθηκε η τέλεση Αρχιερατικού Μνημόσυνου στο Μετόχι της Αγίας Λαύρας στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξίου Πατρών, για τους άδικα εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς της πόλεως και των χωριών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943.

  5) Στις 25 Μαΐου του 1984, ημέρα Παρασκευή, επί προεδρίας Χρήστου Χαμακιώτη, ο Σύλλογος αποκτά τα δικά του γραφεία, που βρίσκονται στην οδό Γούναρη. Η πράξη πώλησης με αριθμό 15.729 έγινε στο συμβολαιογραφείο της Πολυξένης Παπουτσάκη-Γούρα.

  6) Το 1990, επι προεδρίας Γεράσιμου Ρηγόπουλου ο Σύλλογος μαζί με άλλους συλλόγους της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, υπέβαλε για πρώτη φορά στο Δήμο Πατρέων, αίτημα για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, στον οποίο οι Καλαβρυτινοί της Πάτρας θα είχαν την ευκαιρία να τιμούν τους νεκρούς τους. Η σύγχυση περί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ξεκαθάρισε 12 χρόνια αργότερα, οπότε το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του έδωσε το όνομα της πλατείας απέναντι από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» ως πλατεία ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΘΥΣΙΑΣ, τιμώντας τους νεκρούς της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων.

  7) Τον Οκτώβριο του 2003 επί προεδρίας Αθανασίου Ν. Φραντζή το Δ.Σ. αποφασίζει και υλοποιεί δυο σημαντικές δραστηριότητες. α) επανακυκλοφορεί την εφημερίδα “ΛΑΥΡΑ” 100 χρόνια μετά την έκδοση του τελευταίου φίλου και β) οργανώνει χορευτικά τμήματα, που η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σήμερα συμμετέχουν περισσότερα από 700 άτομα, από 5 έως 70 ετών.

  Τέλος , ο Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες χρόνο με το χρόνο λαμβάνουν και μεγαλύτερη έκταση, χάρη στην αγάπη και τη συμπαράσταση των συμπατριωτών και των φίλων μας.

  Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας

  Αθανάσιος Φραντζής

   

  Gallery

  Πηγή:

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.