Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Περιβολιού Κέρκυρας

Πλαισιώνουμε τις πολιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου μας αλλά και σε όλη την Ελλαδα καθώς σε πόλεις της Ευρώπης.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  250 μέληΤοποθεσία: Περιβόλι Κέρκυρας Νομός: ΚΕΡΚΥΡΑΣ Περιφέρεια: Ιόνια νησιά Φυλή: Κερκυραίοι

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Περιβολίου ιδρύθηκε το 1996 σ’ ένα χωριό με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, αρκεί να σας πούμε ότι στα πέτρινα χρόνια του 1950, μετά τη λήξη του εμφυλίου, όπου η δυστυχία είχε υπόσταση, οι παππούδες μας έπαιζαν θέατρο (Θεατρικός Όμιλος Περιβολίου 1952) και τραγουδούσαν μέσα από το κόρο του χωριού. Σ’αυτό το χωριό με πολλούς νέους ανθρώπους μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, θεωρήσαμε πως ένας τέτοιος σύλλογος θα αποτελέσει καταφύγιο έκφρασης και πολιτισμική ασπίδα στους τόσους πειρασμούς της εποχής.

  Σύμφωνα με το καταστατικό του προβλέφθηκε η δημιουργία πολιτισμικών τμημάτων όπως εκμάθησης μουσικών οργάνων, παιδικής χορωδίας, ζωγραφικής, εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Πρώτο τμήμα Με την ίδρυση της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Περιβολίου, ευθύς αμέσως δημιουργήθηκε η Μαντολινάτα Περιβολίου, που λίγο αργότερα, προς τιμή του 16/χρονου ακορτεονίστα Σπύρου Μίαρη που τον χάσαμε σε ατύχημα, πήρε την ονομασία Μαντολινάτα Περιβολίου «Σπύρος Μίαρης».

  Η Μαντολινάτα Περιβολίου «Σπύρος Μίαρης» στα 15 χρόνια λειτουργίας της έχει να επιδείξει πλούσιο έργο. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει κυρίως επτανήσιους συνθέτες με έμφαση στο αστικό τραγούδι από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας. Πλαισιώνοντας κυρίως χορωδιακά σχήματα του νησιού μας και όχι μόνο. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος, σε Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία και Κύπρο.

  Οι σημαντικότερες εμφανίσεις της είναι:
  • Το 2005 εμφανίστηκε, συνοδεύοντας τη Χορωδία Κέρκυρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου απέσπασε τον θαυμασμό του Αθηναϊκού κοινού.
  • Το 2008 εμφανίστηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στη 2η ΈΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που συνδιοργάνωσε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο έτος πραγματοποίησε στην Κέρκυρα συναυλία- αφιέρωμα στο Μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό με την παρουσία του ίδιου του συνθέτη.
  • Το 2012 έδωσε τρείς συναυλίες στην Ιταλία, στους δήμους CAVA DE TIRRENI, BARONISSI καθώς και στο ιστορικό θέατρο GARIBALDI στο Δήμο SANTA MARIA COPOVA VETERE τιμώντας τους δημάρχους Marco Galdi και Giovanni Moscatiello, που έδωσαν συμβολικά το μισθό τους στην Ελλάδα, αποσπώντας θερμότατες κριτικές από τα ΜΜΕ της γείτονας χώρας.
  • Το Σεπτέμβριο του 2013 έδωσε συναυλία στην Πάργα συμμετέχοντας, στις εκδηλώσεις της πόλης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της.
  • Το 2014 σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας έδωσε συναυλία « Στην Πανσέληνο του Ιουλίου» στο Παλαιό Φρούριο με την ευκαιρία των 150 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων.
  • Το 2015 ο σύλλογος πραγματοποίησε στο περιβόλι, συνάντηση χορωδιών και χορευτικών νότιας Κέρκυρας στις 19 Απριλίου και πολιτιστικό διήμερο 5- 6 Αυγούστου με θέμα «Ο εθελοντισμός στην ζωή μας». Σκοπός η ανάδειξη του εθελοντισμού στην ζωή και την καθημερινότητα μας. Επίσης εμπεριείχε, έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας «100 χρόνια περιβόλι μέσα από τον φωτογραφικό φακό». Μουσική εκδήλωση με παραδοσιακό τραγούδι και έντεχνο αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία. Παραδοσιακοί χοροί του τόπου μας.

  Σήμερα η Μαντολινάτα Περιβολίου «Σπύρος Μίαρης», τμήμα της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Περιβολίου, παραδίνει μαθήματα θεωρίας και εκμάθησης μουσικών οργάνων, μαντολίνου, κιθάρας, ακορντεόν και αρμονίου-πιάνου σε παιδιά, ηλικίας από 7 ετών και άνω. Μαέστρος της Μαντολινάτας από την ίδρυση της ως και σήμερα είναι ο κ. Νικόλαος Πουλής.

  Ένα δεύτερο τμήμα, που δημιουργήθηκε παράλληλα με τη Μαντολινάτα είναι αυτό της εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Λειτουργεί κι αυτό ανελλιπώς και στο οποίο διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί. Συμμετέχουν 25 άτομα ηλικίας από 15 ετών και άνω. Το χορευτικό μας τμήμα συμμετέχει συνεχώς στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας καθώς επίσης και στα φεστιβάλ της Κέρκυρας «Συνάντηση χορευτικών ομάδων Νότιας Κέρκυρας» και στα « Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Κέρκυρας » όπως επίσης σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της Πάργας, των Ιωαννίνων και της Αθήνας. Σήμερα χοροδιδάσκαλος είναι ο κ. Παναγιώτης Γαστεράτος.

  Ένα τρίτο τμήμα που λειτουργεί, είναι το τμήμα της ζωγραφικής. Σ’ αυτό το τμήμα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής προσεγγίζοντας και κατακτώντας τεχνικές δημιουργίας. Συμμετέχουν περί 20 παιδία ηλικίας από 6 ετών και άνω. Στόχος της δράσης αυτής είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών και η δυνατότητα της έκφρασης με την αξιοποίηση των δημιουργικών ικανοτήτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του παιδιού. Το τμήμα αυτό το έχει αναλάβει ο κ. Στέφανος Γαστεράτος.

  Ένα τέταρτο τμήμα το οποίο δημιουργήθηκε πριν τέσσερις μήνες είναι το τμήμα της παιδικής χορωδίας, αποτελείται από 40 μαθητές. Στόχοι της χορωδίας είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το τραγούδι και μέσω της φωνής τους και του χορωδιακού συνόλου, να βιώσουν από πολύ νωρίς τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής. Εστιάζουμε επίσης στο καθήκον της μουσικής παιδείας που εξελίσσει τις μουσικές και εκφραστικές ικανότητες των παιδιών και οδηγεί στην πνευματική ολοκλήρωση και αρμονία. Την διεύθυνση της παιδικής χορωδίας έχει αναλάβει η κυρία Άρτεμις Πουλημένου.

  Η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Περιβολίου είναι ένα δραστήριο σωματείο, προάγοντας τον πολιτισμό και την παράδοση της Κέρκυρας. Οι δράσεις αυτές οφείλονται στην συλλογική προσπάθεια όλων των μελών της διοίκησης, των δασκάλων, των χορευτών και των μουσικών. Τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας που επιτελείται στο σύλλογο μας, φαίνονται περίτρανα, από τις εντυπώσεις που αφήνει όπου έχει παρουσιαστεί. Επίσης, η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Περιβολίου μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αργυράδων διαθέτει Τράπεζα Αίματος, όπου λειτουργεί και καλύπτει τις ανάγκες των συγχωριανών μας. Ο σύλλογος μας είναι ανοιχτός σε όλους όσους αγαπούν την Μουσική Παράδοση και τον Πολιτισμό του τόπου μας.

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.