Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου Χίου «Γεώργιος Θεοτοκάς»

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου Χίου «Γεώργιος Θεοτοκάς» έχει αναπτύξει την τελευταία περίοδο μια έντονη δραστηριότητα με ενέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν το πανέμορφο κεφαλοχώρι των Μαστιχοχωρίων.

Πληροφορίες Συλλόγου

Τοποθεσία: Πυργί Νομός: ΧΙΟΥ Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο Φυλή: Χιώτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου Χίου «Γεώργιος Θεοτοκάς» έχει αναπτύξει την τελευταία περίοδο μια έντονη δραστηριότητα με ενέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν το πανέμορφο κεφαλοχώρι των Μαστιχοχωρίων. Στα πλαίσια αυτά προβαίνει και σε εκδόσεις έντυπου υλικού και βιβλίων, στις οποίες περιλαμβάνεται και το ημερολόγιο του 2008 με θέμα «Αφιέρωμα στο Πυργί του χθες».

Πρόκειται για μια συλλεκτική έκδοση η οποία έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις, την κοινωνική και την καθημερινή ζωή των Πυργούσων των προηγούμενων δεκαετιών, ενώ στο φύλλο του κάθε μήνα ο αναγνώστης διαβάζει πρωτότυπα στιχάκια με ομοιοκαταληξία, γραμμένα σε πυργούσικη διάλεκτο, τα οποία έγραψαν οι συγχωριανοί μας Βάσω Χλωρού και Γιάννης Κλεισσάς.

Πράγματι, η λαογραφία του Πυργίου είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή και κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη της Χίου που αναζητά να βιώσει από κοντά τα ήθη και έθιμα του τόπου αυτού.

Το ημερολόγιο διατίθεται από το Μορφωτικό Σύλλογο «Γ. Θεοτοκάς».Χαρακτηριστικός ο στίχος που αναφέρεται στο μήνα Ιανουάριο:«Κρύωμα τσαιρός για δύο, τσ’ όλο νύφες το Γενάρη, τσ’ οι καμένοι οι γαμπροί, βάζανε το σιλιβάρι».

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

Gallery

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.