Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Αθήνας

Ο Μορφωτικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1977 από κατοίκους της Νέας Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής, με καταγωγή από την ορεινή, χτισμένη στου «ανέμου τα ώτα», Ανεμώτια της Λέσβου.

Ιστοσελίδα

Πληροφορίες Συλλόγου

Τοποθεσία: Ανεμώτια Νομός: ΛΕΣΒΟΥ Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ανεμώτια (Ανεμότια), βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και απέχει 55χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού, την Μυτιλήνη, ενώ ανήκει διοικητικά στον Δήμο Καλλονής.

Είναι το τρίτο χωριό μετά την Καλλονή, στην διαδρομή προς Ερεσσό και Σίγρι. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην ανατολική πλευρά του όρους Κουρατσώνας (το οποίο έχει υψόμετρο 790 μ) και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 360 μ. περίπου, καταλαμβάνοντας έκταση 24.306 στρεμμάτων.

Πλησιάζοντας, το μάτι αγκαλιάζει το σκούρο πράσινο χρώμα των πεύκων και των πρίνων πάνω απ’ το χωριό. Στην είσοδο του χωριού ορθώνεται ο πετρόχτιστος αυλόγυρος του Δημοτικού Σχολείου, κτίσμα του 1935.

Η ονομασία «Ανεμώτια», κατά μια εκδοχή, προέρχεται από τον προσδιορισμό της τοποθεσίας «στου ανέμου τα ώτα», λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1977 από κατοίκους της Νέας Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής, με καταγωγή από την ορεινή, χτισμένη στου «ανέμου τα ώτα», Ανεμώτια της Λέσβου.

Στη Νέα Σμύρνη πολιτογραφούνται εκατοντάδες Λέσβιοι. Αποτελούν από παλιά μια μικρή παροικία. Δεν είναι τυχαίο το ότι διάλεξαν τη μικρασιάτικη προσφυγούπολη για να μετοικήσουν. Ούτε τυχαίο είναι που μια από τις γνωστότερες συνοικίες της πόλης, ονομάζεται Μυτιληναίικα. Η Λέσβος συνέδεε πάντοτε την ιστορία της, με τις απέναντι μικρασιάτικες ακτές. Η λεσβιακή μουσική, καθώς και οι τοπικοί χοροί έχουν δεχτεί επιδράσεις από τα κατοικούμενα από Έλληνες παράλια της Μικράς Ασίας.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων έχει σαν κύριο στόχο να προάγει την παράδοση της Λέσβου μα και ολόκληρης της Ελλάδας. Η παράδοση της Λέσβου είναι πλούσια και πολύπλευρη. Δεν θέλουμε να ισχυριστούμε ότι την εκπροσωπούμε. Όμως είμαστε εδώ, δεν ξεχνούμε και δεν θέλουμε να ξεχάσουμε. Θέλουμε οι παραδόσεις και τα έθιμά μας να μείνουν ζωντανά στις καρδιές μας.

Χορευτικό Τμήμα

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας δραστηριοποιείται από το 2000. Η χορευτική του ομάδα έχει λάβει μέρος σε δεκάδες εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας χορούς από ολόκληρη την Ελλάδα, τις χαμένες πατρίδες και φυσικά, τη Λέσβο.

Οι πρόβες των χορευτικών ομάδων πραγματοποιούνται Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί, στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά, επικοινωνήστε με τον Σύλλογο (Ηλίας Λασκαρίδης τηλ. 6947.779709, Ειρήνη Κουτρούπη 6973.896814) ή με τον χοροδιδάσκαλο μας Γρηγόρη Γρηγορίου (τηλ. 6949.477317)Σας προσκαλούμε όλους, μικρούς και μεγάλους να έρθετε στην παρέα μας!

 

Gallery

Πηγή:

Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.