Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Λέσχη συνδαιτυμόνων & φίλων “Το στέκι των δειπνοσοφιστών”

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγάπησαν τα Στύρα, ως τόπο με μεγάλη ιστορία και αξιόλογους προορισμούς.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

    Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

     

    Το email σας (απαραίτητο)

     

    Θέμα

     

    Το μήνυμά σας

     

     

     

    Πληροφορίες Συλλόγου

    45 μέληΤοποθεσία: Στύρα Ευβοίας Νομός: ΕΥΒΟΙΑΣ Περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα Φυλή: Ευβοιώτες

    Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

    Δρακόσπιτα, Κάστρο Αρμενών, Αγία Τριάδα (παλαιό μοναστήρι που έκαψαν οι Τούρκοι), Πύργος Μαυρομιχάλη κ.α.

    Σκοποί του Συλλόγου είναι:
    1. Η συμβολή στη εκπολιτιστική εξύψωση και άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των μελών του
    2. Η ηθική, πνευματική και κοινωνική εξύψωση των μελών του καθώς και η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας και συσφίξεως των αδελφικών μεταξύ τους σχέσεων
    3. Η προάσπιση των λεγόμενων δια στόματος αρχαίων Ελλήνων ότι: «Το τραπέζι είναι ο εξέχων τόπος όπου επιτελούνται δύο βασικές κοινωνικές λειτουργίες : Η διατροφή και η επικοινωνία»
    4. Η διάδοση του τρόπου που χειριζόντουσαν οι δειπνοσοφιστές της Ελληνικής αρχαιότητας το δείπνο. Δειπνοσοφιστές ήταν άτομα που συζητούσαν στην διάρκεια του δείπνου για θέματα που είχαν σχέση τόσο με το φαγητό αλλά και της ίδιας της κοινωνίας που ζούσαν. Απ΄το ομώνυμο έργο του Αθήναιου σώζονται διάλογοι αυτού του είδους με σημαντικές πληροφορίες για τον πολιτισμό της εποχής.

    Στόχος
    Η σωστή χρήση της γεύσης ως εφεδρική μέθοδος για μια πιο υποδειγματική ζωή και η συζήτηση προς προβληματισμό και γνώση.

    5. Η απαίτηση για ένα σωστό δείπνο με αρχές που θα φέρει τον άνθρωπο κοντά στον άνθρωπο με τη συζήτηση και θα προβληματίσει για τον τρόπο ζωής του. Επίσης οι αθλιότητες που διαπράττονται μπροστά στα μάτια των γρηγορούντων πελατών, με την ανοχή ή και την συναίνεσή τους, είναι πιο επικίνδυνες και ανησυχητικές διότι ελλείψει αντιστάσεως συμβάλλουν στην δημιουργία και παγίωση νέων χαμηλής στάθμης αισθητικών συνηθειών και γευστικών προτύπων.

    6. Η ανάδειξη με λίγα λόγια για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες παραβάσεις των κανόνων που διέπουν το καλό τραπέζι.
    – τραπεζομάντιλα πλαστικά δεν δεχόμαστε
    – πιάτα πλαστικά δεν δεχόμαστε
    – θέλουμε ελαιόλαδο ελληνικό και όχι βαλβολίνες
    – Σωστό τηγάνισμα
    – τα αρνιά μας δεν έχουν μόνο παΐδια
    – σωστό άρτο
    – φέτα σωστή ελληνική
    – ζητούμε ανθρώπινο περιβάλλον
    – ζητούμε φιλική ατμόσφαιρα
    – θέλουμε κατάλογο λεπτομερέστατο
    – θέλουμε σωστή ακολουθία εδεσμάτων, ποτών
    – επιδιώκουμε σερβίρισμα κομψό με χαμόγελο και άλλα πολλά

    7. Η επιδίωξη όπως στην Αρχαία Ελλάδα η εντελώς σαφήνεια σ΄αυτό που τρώμε. Σαφήνεια οπτική, γευστική, οσφρητική. Το γευστικό και οπτικό αποτέλεσμα πρέπει, πάσης θυσίας, να έχει διαύγεια και να προκύπτει ανάγλυφο. Το φαγητό πρέπει να φαίνεται.

    8. Η συμμετοχή στις παντός είδους νόμιμες, τοπικές και μη εκδηλώσεις. Με συνέπεια στα πιο πάνω, η λέσχη επιδιώκει να λαμβάνει μέρος σε διάφορες εκθέσεις, να κάνει επισκέψεις σε παρασκευαστήρια οίνου, τσίπουρου, μπύρας, τυριών κ.α. επισυνάπτει φιλίες με διάφορους χορευτικούς συλλόγους που εκπροσωπούν ελληνικούς τόπους, όπως Κρήτη, Θράκη, Πόντο, Χίο που ερχόμενοι μας μαθαίνουν ιστορία -φορεσιά και βασικά χορό, με συνοδεία πάντα ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.

    Μέχρι σήμερα η παρουσία μας σε 17 εκθέσεις, δημιουργία μουσικού σχήματος παραδοσιακής μουσικής από μέλη του συλλόγου και χορευτικής ομάδας, με παρουσία σε διάφορα φεστιβάλ, μας κάνουν να λέμε ότι κάτι έχουμε καταφέρει.

    Σχόλια Χρηστών

    x

    Δείτε Επίσης

    Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

    Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.