Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξανδρείας & Περιχώρων “Το Ρουμλούκι”

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Αλεξανδρείας & Περιχώρων (Λ.Ο.Ν.Α.Π) “ΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ” ιδρύθηκε το 1976 και έχει έδρα την Αλεξάνδρεια (παλαιά ονομασία Γηδας) έδρα του Δήμου Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  410 μέληΤοποθεσία: Ρουμλούκι Νομός: ΗΜΑΘΙΑΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Ρουμλουκιώτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Αντλεί το προσωνύμιό “ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ” από την περιοχή που γεωγραφικά ορίζονταν παλαιότερα, δυτικά από την πόλη της Βέροιας, βόρεια τη λίμνη των Γιαννιτσών, νότια τα βόρεια υψίπεδα των Πιερίων και ανατολικά τον ποταμό Λουδία. Περιλαμβάνει περι τα 45 χωριά και έχει οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο την Αλεξάνδρεια. Την ονομασία Ρουμλούκι έδωσαν οι Τούρκοι κατακτητές λόγω του ανόθευτου ελληνικού πληθυσμού της περιοχής και συνδετικό στοιχείο όλων των χωριών του Ρουμλουκίου είναι η κοινή λιαλιά, τα κοινά έθιμα και κυρίων η γυναικεία φορεσιά με τους σαγιάδες και το κατσούλι. Έμβλημα του Ομίλου, αποτελεί το “κατσουλι”, ο ιστορικός γυναικείος κεφαλόδεσμος του Ρουμλουκίου, που μοιάζει με την περικεφαλαία των Μακεδόνων Στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είναι μοναδικός σε ολόκληρη την Ελλάδα.

  Στόχος του Ομίλου, όπως αναφέρεται και στο οικείο καταστατικό, αποτελεί η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης του Ρουμλουκίου. Οι διαστάσεις της εν λόγω παράδοσης, είναι τεράστιες και στα χρόνια της ενεργούς παρουσίας του Λ.Ο.Ν.Α.Π έχει γίνει αξιόλογη και κοπιαστική προσπάθεια για την καταγραφή και ταξινόμησή της. Ο Λ.Ο.Ν.Α.Π διαθέτει ιδιόκτητο οικόπεδο και εγκαταστάσεις με γραφεία, αίθουσα χοροδιδασκαλίας, βεστιάριο και παραδοσιακή τραπεζαρία. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το κτίριο, χτισμένο βάση σχεδίου του παλιού Ρουμλουκιώτικου Σπιτιού, το οποίο και θα στεγάσει το Μουσείο Ντόπιας Ρουμλουκιώτικης Παράδοσης. Προς το παρόν στεγάζει κατα καιρούς προσωρινές εκθέσεις Λαογραφικού υλικού. Φιλοξενεί παρουσιάσεις βιβλίων και συναντήσεις φορέων.

  Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων και παραστάσεων. Τα χορευτικά του Ομίλου παρουσιάζουν χορούς του τόπου μας αλλά και άλλων περιοχών καθ’όλη την διάρκεια του έτους σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πέραν της συμμετοχής σε Πανελλήνια συνέδρια και φεστιβάλ, BIENALE, αναφέρουμε την παρουσία του Ομίλου στις Βρυξέλλες, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Κάϊρο. Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία του Λ.Ο.Ν.Α.Π στα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου τον Μάρτιο του 1999. Έχει διοργανώσει 3 φορές αναπαράσταση του ντόπιου Ρουμλουκιώτικου Γάμου. Επίσης, με την διοργάνωση του Ομίλου έγιναν 2 τηλεοπτικές εκπομπές, τον Ιανουάριο του 2011 “Κυριακή στο χωριό” της ΕΤ3 και τον Μάρτιο του 2015 “Στον τόπο που γεννήθηκα” του 4Ε.

  Στην διάρκεια του έτους οι δραστηριότητες του Ομίλου πολλές, καθώς και οι διοργανώσεις καθιερωμένων πλέον, εκδηλώσεων στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Κάθε χρόνο εκδίδει ημερολόγιο με θεματικό και συλλεκτικό χαρακτήρα. Έκδοση του Λ.Ο.Ν.Α.Π επίσης και το Ανθολόγιον Ρουμλουκίου, μία συλλογή σκοπών και τραγουδιών της μουσικής παράδοσης του τόπου. Ο Λ.Ο.Ν.Α.Π διατηρεί επικοινωνία με πολλούς φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε θεσμικό επίπεδο δε, αλληλογραφεί με την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων. Έχει βραβευτεί για την προσφορά του από τον Ε.Ε.Σ και έχει λάβει ιδιόχειρη συγχαρητήρια επιστολή της Α.Θ.Π κ.κ Βαρθολομαίο.

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.