Στην αρχή ως ένας Αθλητικός Όμιλος, τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1922 με την παράλληλη ενηλικίωση των ιδρυτών του, αποκτά νομική υπόσταση και επωνυμία την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα. Στην εκατοντάχρονη σχεδόν πορεία του ο Σύλλογος δεν θα απουσιάσει ποτέ από την Κοινωνική, Πολιτιστική (και Αθλητική για τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον) ζωή της πόλης, μεταφράζοντας επιτυχώς τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κόσμου με διάφορες κατα καιρούς δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Το 1988 τιμήθηκε για την συνολική του προσφορά στην πόλη της Έδεσσας με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Μέγας Αλέξανδρος τη στιγμή αυτή, είναι ένας Πολιτιστικός Οργανισμός με 9 ενεργά τμήματα τα οποία στην εξειδικευμένη εποχή μας, λαμβάνοντας υπόψιν το παραγόμενο έργο τους, θα μπορούσαν ν’αποτελούν το καθένα ξεχωριστό Σύλλογο. Ένα από τα πλέον δραστήρια τμήματα του Συλλόγου είναι το χορευτικό του τμήμα. Έκανε τα πρώτα του βήματα στα μέσα της δεκαετίας του εξήντα και έχει πλέον καταφέρει να αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο στην περιοχή της Έδεσσας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Οι 300 και πλέον χορευτές του διδάσκονται χορούς από όλη την Ελλάδα χωρισμένοι σε 14 τμήματα παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων (ανδρών και γυναικών), αρχαριων και προχωρημένων, ενώ ο Σύλλογος εκπροσωπείται κυρίως με το τμήμα εμφανίσεων.
Στα πλαίσια της πολιτιστικής προσφοράς του Συλλόγου στην πόλη, σημαντική είναι η συμβολή του στη συνδιοργάνωη τοπικών εκδηλώσεων (“ο χορός είναι ζωή” Πανελλήνιο Αντάμωμα Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, Γιορτή Κεραιού, Ροδάκινου, παράλληλες εκδηλώσεις παραδοσιακού χαρακτήρα, και όχι μόνο, κατα τη διάρκεια της απόκριας) ενώ την τελευταία σχεδόν δεκαετία διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία, με την στήριξη του Δήμου Έδεσσας, το Σταυρο-Δρόμοι Πολιτισμού, Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής & Χορού. Οι συμμετοχές του σε διοργανώσεις Δήμων, Οργανισμών, Συλλόγων και Φεστιβάλ εντός και εκτός των συνόρων είναι συνεχείς και αφήνουν άριστες εντυπώσεις.
Το βεστιάριο του Συλλόγου διαθέτει φορεσιές για κάθε χορευτή, ενώ το τμήμα εμφανίσεων δίνει παραστάσεις φορώντας δύο φορεσιές της Μακεδονίας, την αστική φορεσιάς της Έδεσσας και την φορεσιά του Κάμπου (γνωστή ως Επισκοπή), πιστά αντίγραφα και οι δύο. Τα προγράμματα του περιλαμβάνουν τοπικούς χορούς της Έδεσσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.
- Χοροδιδάσκαλοι: Φίλτσης Τάσος, Παλιμάνη Δημήτρης, Πασλαμούσκας Βυσαρίων, Πασλαμουσκα Μαρία
- Υπεύθυνη Βεστιάριου: Πετσιναρη Αντιγόνη
- Υπεύθυνος χορευτικού: Ιακωβάκης Ηλίας
- Πρόεδρος Συλλόγου: Παπας Βασίλης