Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας “Ο ΦΩΚΑΣ”

Αποτελεί την αφετηρία του «Κλεωναίου Αγώνα στα βήματα του Ηρακλή» που πραγματοποιείται σαν αγώνας αποστάσεως 7,5 χιλιομέτρων στα πλαίσια των σύγχρονων Νεμέων, σε ανάμνηση της μετάβασης του αρχαίου ήρωα από τις Κλεωνές στην Νεμέα, προκειμένου να την απαλλάξει από τον ομώνυμο λέοντα.

Πληροφορίες Συλλόγου

Τοποθεσία: Αρχαίες Κλεωνές Νομός: ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Περιφέρεια: Πελοπόννησος

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Εκδόσεις: 2002-2007 (Διάφορα περιοδικά),

2008:Ημερολόγιο με φωτογραφίες του χωριού απο το 1860-2008 και εκδηλώσεων,

2009 :Ημερολόγιο ”Η θρησκευτική μας παράδοση”, ”Ταξίδι στις γεύσεις των Αρχαίων Κλεωνών”.

Ο σύλλογος κάθε καλοκαίρι κάνει εκδηλώσεις διάρκειας 15ημερών (Πολιτιστικά καλοκαίρια) με χορούς και θεατρικές παραστάσεις.Διαθέτει : Χορευτικά τμήματα (εφήβων&ενηλίκων),Θεατρική ομάδα. Κάθε χρόνο βοηθά το Ευθύμειο Κέντρο.

Πρόεδρος :Πιπίλου-Καραντάση Μαρία, Αντιπρόεδρος :Δούρος Σπύρος, Ταμίας:Καννελοπούλου-Δούρου Αντωνία,Γραμματέα : Ματζιώρου-Ξύδη Κατερίνα, Μέλη:Παπαδά-Βουρβοπούλου Δήμητρα,Παπαμιχαήλ Μιχάλης,Βουρβοπούλου Ελευθερία κ.α. Έτος ίδρυσης 2001

Ναός Ηρακλέους – Κλέωναι

Περικυκλωμένο από χωράφια και αμπέλια, το ιερό στέκεται παρατημένο και ξεχασμένο από όλους. Το βάθρο του θεού ακόμα εκεί, αλλά ο χώρος των βωμών μπροστά στο Ναό, όλο και χάνεται κάτω από τα γειτονικά κλήματα. 500μ. πιο κάτω, ένα καλοασπρισμένο χριστιανικό Ναίδριο ο Αη-Νικόλας, χτισμένο με αρχαίο υλικό σε δεύτερη και ίσως τρίτη χρήση . Δύο τρείς σοβατισμένοι ογκόλιθοι γύρω του, μπορεί κι από άλλα κτίσματα της αρχαίας πόλης, ενώ ακόμη και σήμερα όπως και στην αρχαιότητα κυλάει ένα μικρό ρυάκι. Από την άλλη μεριά υψώνεται ο λόφος της Ακροπόλεως των ‘Ευκτιμένων Κλεωνών’ του Ομήρου. Η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή των Κλεωνών είναι μέχρι στιγμής περιορισμένη και συστηματική, και του ιερού η ανασκαφή έμεινε ημιτελής. Το μικρό αλλά σημαντικό ιερό βρισκόταν πλάι στον αρχαίο δρόμο Άργους- Κορίνθου, στα νότια κρασόπεδα της πόλης των Κλεωνών. Βεβαιώθηκε η ύπαρξη αρχαιότερου ναού του Ηρακλή πριν χτιστεί ο σωζόμενος σε ερείπια των Ελληνιστικών χρόνων. Οι Κλεωναίοι ίδρυσαν το παλαιότερο ιερό σε ανάμνηση δύο τοπικών κατορθωμάτων του ήρωα ,του φόνου του Λιονταριού της Νεμέας , το οποίο πλήγωνε το κράτος τους γι αυτό και ονομάζεται αλλιώς Λιοντάρι των Κλεωνών, στην αναφερόμενη από τον Παυσανία σπηλιά του Τρητού και του φόνου του Ευρύτου και του Κτέατου. Ο ναός αποτελούνταν από μικρό σηκό με είσοδο στα ανατολικά στολισμένη με παράσταση 4 δωρικών κιόνων.

Στο δάπεδο του σηκού υπάρχουν λείψανα του βάθρου του λατρευτικού αγάλματος και μπροστά σε αυτό δύο βαθουλώματα για τη γόμφωση των στηριγμάτων μιας τράπεζας προσφορών. Σε πολύ καλή κατάσταση διατηρείται το δάπεδο του σηκού και του ανατολικού προστώου, πλακοστρωμένα , όχι με συνηθισμένες πλάκες, αλλά με ογκώδεις ορθογώνιους ασβεστόλιθους. Σώζονται και μερικοί ορθοστάτες, ογκωδέστεροι. Μπροστά στο ναό, ανατολικά υπάρχει τέμενος με χτιστό ορθογώνιο περίβολο, μέσα στον οποίο βεβαιώθηκαν δύο χτιστά παράλληλα βάθρα, εκατέρωθεν της εισόδου, που ερμηνεύτηκαν ως βωμοί. Επειδή η είσοδος (στολισμένη επίσης με προστώο δύο ιωνικών κιόνων) βρισκόταν στα δυτικά, είναι πολύ πιθανό πως ο περίβολος αποτελούσε ηρώο ή πως ασκούνταν σε αυτό χθόνια λατρεία και μυστήρια, και ότι ταξίδευαν σε άλλες διαστάσεις.Στην περιοχή της Νεμέας λοιπόν, στις Κλεωνές, βρίσκονται τα ερείπια του Ναού του Ηρακλέους. Πρόκειται για τον μοναδικό αρχαίο Ναό του είδους του, που έχει αποκαλυφθεί σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί την αφετηρία του «Κλεωναίου Αγώνα στα βήματα του Ηρακλή» που πραγματοποιείται σαν αγώνας αποστάσεως 7,5 χιλιομέτρων στα πλαίσια των σύγχρονων Νεμέων, σε ανάμνηση της μετάβασης του αρχαίου ήρωα από τις Κλεωνές στην Νεμέα, προκειμένου να την απαλλάξει από τον ομώνυμο λέοντα. Η είσοδος στον χώρο του ναού είναι ελεύθερη.

 

Gallery

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.