Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Το Βυζάντιο ζει και βασιλεύει στο Μουσείο Γουλανδρή

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ποιες ήταν οι επιδράσεις και οι επιρροές που δέχθηκαν οι νεότεροι έλληνες ζωγράφοι από τα βυζαντινά και τα μεταβυζαντινά πρότυπα;

Ως γνωστόν, κληρονομώντας τη βυζαντινή παράδοση οι καλλιτέχνες την εμβολίασαν με τις ανατρεπτικές αλλαγές που γνώρισε η τέχνη της περίφημης γενιάς του’ 30 αλλά και του Μεσοπολέμου κατά τον περασμένο αιώνα.

Εργα καλλιτεχνών που ζωγράφισαν με θρησκευτική ευαισθησία, λοιπόν, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη βυζαντινή τέχνη περιλαμβάνει η έκθεση «Ιστορώντας την υπέρβαση.

Από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεώτερη τέχνη» που από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 θα φιλοξενείται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Ζίας, περιλαμβάνει έργα των εξής καλλιτεχνών: Κωνσταντίνου Παρθένη, Φώτη Κόντογλου, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρου Παπαλουκά, Σπύρου Βασιλείου, Νίκου Νικολάου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Κωνσταντίνου Αρτέμη, Δημήτριου Πελεκάση, Αγήνωρα Αστεριάδη, Πολυχρόνη Λεμπέση, Δημήτρη Μπισκίνη, Στέφανου Αλμαλιώτη, Αναστάσιου Λουκίδη, Ράλλη Κοψίδη, Κωνσταντίνου Φανέλλη, Χριστόφορου Αναστασάκη, Παντολέωνα και Νικόλαου Γ. Ζωγράφου και των χαρακτών Δημήτριου Γαλάνη, Λυκούργου Κογεβίνα, Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Αλεβίζου Αναστάσιου (Τάσσου), Γιώργου Σικελιώτη, Γιώργου Βελισσαρίδη και Βάσως Κατράκη.

Ο λόγος για 130 και πλέον έργα τα οποία προέρχονται από κρατικά και Εκκλησιαστικά Μουσεία, Ιδρύματα, ιερούς ναούς και ιδιωτικές συλλογές.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» μίλησε ο διευθυντής του Μουσείου Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Νικόλαος Ζίας και ο Χρήστος Μαργαρίτης που επιμελήθηκε τον συνοδευτικό τόμο ο οποίος σχεδιάστηκε και εκδόθηκε από τη Μικρή ΄Αρκτο. Ο κ. Κουτσομάλλης ανέπτυξε το σκεπτικό της έκθεσης που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «ανήκει» στους πάντες ανεξάρτητα από ιδεολογικά πιστεύω, από δεσμεύσεις δογματικές και ομολογιακές κατατάξεις.

Ο κ. Ζίας μίλησε για τη «ζωγραφική της εικόνας» και το πως προσεγγίζεται και ο κ. Μαργαρίτης για τον συνοδευτικό τόμο. Περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο του Κυριάκου Κουτσομάλλη και των εξής επιστημόνων: Νικολάου Ζία, Νικολάου Γραίκου, Σπύρου Μοσχονά, Γιώργου Μυλωνά, Ιωάννη Φριλίγκου, Ιωάννας Στουφή – Πουλημένου, Γεώργιου Τσιγάρα, Ανδρομάχης Κατσελάκη, Μαρίας Νάνου, Γιάννη Κολοκοτρώνη, Μελίτας Εμμανουήλ, Νεκτάριου Μαμάη, Ειρήνης Οράτη, γλωσσάρι, βιβλιογραφία και έγχρωμες αναπαραγωγές όλων των εκθεμάτων, αλλά και έργων αναφοράς.

Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:00, εκτός της Τρίτης και του απογεύματος της Κυριακής. Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο θα πραγματοποιούνται καθημερινά ξεναγήσεις στους χώρους της έκθεσης (12:00-13:00) για το κοινό και για γκρουπ κατόπιν συνεννόησης και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών.

Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρος,

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουνίου – 29 Σεπτεμβρίου 2013 Τηλ. 22820 22444

www.goulandris.gr / www.moca-andros.gr 

Της Λυμπεροπούλου Κατερίνας

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση