Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ταξίδι στον «θρίαμβο» του Θεάτρου Σκιών

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

«Ο θρίαμβος των σκιών». Ενα αφιέρωμα στο Ελληνικό Θέατρο Σκιών μέσα από το έργο του καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Μάνου, με παραστάσεις, προβολές, ημερίδα και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22).

Παράλληλα, μια έκθεση, έως τις 15 Δεκεμβρίου, ανασυνθέτει την πολύπλευρη προσωπικότητα του σημαντικού λαϊκού δημιουργού Κώστα Μάνου (1903-1970), ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που έθεσαν τους κανόνες της τέχνης του Καραγκιόζη.

Μέσα από το έργο του -ζωγραφική, σκηνοθεσία, υποκριτική μίμηση- και με οδηγό τον γιο και συνεχιστή του, Μίμη Μάνο, απεικονίζεται μια ολόκληρη εποχή κατά την οποία το Θέατρο Σκιών μεσουράνησε.

Με το σαρκαστικό και αυτοσαρκαστικό του ύφος ο περίφημος Καραγκιόζης άνθησε σε περιόδους κρίσης. Η έκθεση προβάλλει και τη σύγχρονη εκδοχή του Θεάτρου Σκιών. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «eShadow», μια εφαρμογή ηλεκτρονικού και διαδραστικού θεάτρου σκιών, που αποτελεί μια πρωτότυπη και εν εξελίξει ερευνητική εργασία του εργαστηρίου Music.

Μια σειρά παραστάσεων από τον καραγκιοζοπαίχτη Αθω Δανέλλη (14 και 23 Νοεμβρίου, 10 και 11 Δεκεμβρίου, 8 μ.μ.) θα ζωντανέψουν το αφιέρωμα, ενώ μια ημερίδα με τίτλο «Σκιές στο φως», με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και πανεπιστημιακών, θα εξετάσει την ιστορία και την τέχνη του Θεάτρου Σκιών.

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές των ντοκιμαντέρ «Σκιές & Φωνές» του Αντώνη Τσάβαλου και «Πίσω από τις σκιές» ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών (3 Δεκ., 7.30 μ.μ.), καθώς και «Ο δραπέτης» του Λευτέρη Ξανθόπουλου (4 Δεκ. , 7.30 μ.μ.).

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση