Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τα πνευματικά Χριστούγεννα των Μετεώρων

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

“Απάντηση” σε όσους επισκέπτες αναζητούν το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων δίνουν τα Μετέωρα, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, σύμφωνα με την UNESCO, σίγουρα το σημαντικότερο της Θεσσαλίας και το δεύτερο- μετά το Άγιον Όρος -μοναστηριακό κέντρο στην Ελλάδα.

Στις ιερές μονές της περιοχής, το χαρμόσυνο γεγονός της ενσάρκωσης, εορτάζεται με ύμνους στη θεία λειτουργία που αρχίζει λίγο μετά στις 9 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Στις απάτητες κορυφές των επιβλητικών βράχων ήρθαν τον 11ό αιώνα οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί και λίγο αργότερα αποτέλεσαν τη Σκήτη της Δούπιανης. Το 14ο αιώνα, ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στο Μεγάλο Μετέωρο. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά, ερημητήρια και ασκηταριά “άνθισαν” διάσπαρτα σε όλους τους βράχους για 600 και πλέον χρόνια.

Σήμερα σώζονται ακέραια και λειτουργούν τα μοναστήρια: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδας, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Αγίου Νικολάου Μπάντοβα, Υπαπαντή του Σωτήρος (Μετόχι Μεγάλου Μετεώρου) και Αγίου Αντωνίου.

Καθημερινά συρρέουν αμέτρητοι επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης για περισυλλογή και προσευχή. Γνωρίζουν τη ζωή των μοναχών, θαυμάζουν το απερίγραπτο φυσικό τοπίο, την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική και αγιογραφία, μελετούν τα ανεκτίμητα κειμήλια.

Μέσα στο λιγοστό φως των κεριών, στους θεόπνευστους ψαλμούς, στη μυρωδιά του λιβανιού που απλώνεται στο χώρο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει τα πνευματικά Χριστούγεννα.

Έτσι, θα μπορέσει να ξεφύγει- έστω και προς στιγμήν -από το βουητό της εποχής και των αστικών κέντρων, από τις δυσκολίες και τα βάσανα της ζωής, τη δύσκολη με άλλα λόγια οικονομική περίοδο, βιώνοντας κάτι μοναδικό.

Η λειτουργία των Χριστουγέννων στα Άγια Μετεωρίτικα Μοναστήρια, τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες και οι μετέχοντες σ’ αυτήν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη φιλοξενία της μοναστικής κοινότητας στο αρχονταρίκι κάθε μονής, ανταλλάσσοντας ευχές για την μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Ωστόσο, η βραδιά της παραμονής των Χριστουγέννων έχει και στην περιοχή της Καλαμπάκας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Κτισμένη στους πρόποδες των Μετεωρίτικων βράχων, η Καλαμπάκα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Καλαμπάκας αλλά και εμπορικό και τουριστικό κέντρο, όχι μόνον για να ανεβεί κανείς στο Μετεωρίτικο συγκρότημα αλλά και για επισκεφθεί τα Χάσια, τον Κόζιακα ή την Τριγγία, αλλά και τον Ασπροπόταμο, ενώ αποτελεί πέρασμα προς την Ήπειρο.

Οι επισκέπτες που θα κατακλύσουν τα ξενοδοχεία και τις πανσιόν αυτές τις Άγιες μέρες θα γνωρίσουν στην Καλαμπάκα την οικογενειακή φιλοξενία. Θα έχουν την ευκαιρία, να απολαύσουν στις ταβέρνες και τα εστιατόρια τα τοπικά εδέσματα, τον πλούτο της τοπικής κουζίνας και να πιουν καφέ ή τσάι σε κάποιο από τα καφέ της περιοχής.

Το Χαλίκι (το ορεινό χωριό του Ασπροποτάμου, τα τρία ποτάμια, το Παλιχώρι, η Χρυσομηλιά και ο Κλεινός, χωριά του δήμου Κλεινοβού), η Διάβα, το Καστράκι, η Βλαχάβα, ο Άγιος Δημήτριος, η Αύρα κ.ά. αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση