Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Προγράμματα για μαθητές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκινούν τον Φεβρουάριο 2013 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, με στόχο τη δημιουργική επαφή των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, το μουσείο και την ιστορία της περιοχής.

Συγκεκριμένα τα προγράμματα είναι τα εξής:

— «Μια φορά κι έναν καιρό…: 8.000, 6.000 και 4.000 χρόνια πριν στην Ημαθία …»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου και των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Το πρόγραμμα θα αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για να εισάγει τους μαθητές στον ιστορικό-κοινωνικό χρόνο της Νεολιθικής Εποχής φέρνοντάς τους σε επαφή με σχετικά εκθέματα του μουσείου και έχοντας ως στόχο τη βιωματική σχέση τους με το αρχαιολογικό υλικό. Η εμπέδωση του προγράμματος ολοκληρώνεται με προετοιμασμένα παιχνίδια (π.χ. σταυρόλεξα, εικόνες παρατήρησης-κρίσης) και θεματικές παρουσιάσεις των μαθητών κατά ομάδες (π.χ. εργαλεία-υλοτομία-δόμηση κτιρίων, παραγωγή και παρασκευή του φαγητού).

— «Ακολουθώντας τα μονοπάτια της φωτιάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας…»: Στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012, Παντέχνου πυρός σέλας. Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, συνεχίζεται το πρόγραμμα εκπαιδευτικής δράσης για μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου που έχει ως θεματικό άξονα τη φωτιά. Ο τίτλος «παντέχνου πυρός σέλας» προέρχεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τέχνη, τεχνική και τεχνολογία, αλλά και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω ειδικού θεματικού προγράμματος προβολής, να παρακολουθήσουν το μύθο του Προμηθέα, τον τρόπο με τον οποίο ανακάλυψε ο άνθρωπος τη φωτιά και τις χρήσεις της στην αρχαιότητα, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε επιλεγμένα ευρήματα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με καλλιτεχνικό εργαστήριο σχετικό με τη θεματική της δράσης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από το Φεβρουάριο μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Ο αριθμός των μαθητών που θα τα παρακολουθούν δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 25. Διάρκεια προγράμματος: 1-1,30 ώρα.

Η συμμετοχή στα προγράμματα δηλώνεται με τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο 23310 24972 (Γεωργία Στρατούλη – Εύα Κοντογουλίδου, Δευτέρα-Παρασκευή, 07.30-15.30).

— Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: Οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου μαζί με τους εκπαιδευτικούς που θα τους συνοδεύουν έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας.

Η δράση θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από τον Φεβρουάριο μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Ο αριθμός των μαθητών που θα ξεναγούνται δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 25. Διάρκεια: 1 ώρα. Η συμμετοχή στη δράση δηλώνεται με τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο 23310 24972 (Εύα Κοντογουλίδου, Δευτέρα-Παρασκευή, 07.30-15.30).

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση