Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Οι Πριγκίπισσες της Μεσογείου στο Μουσείο Κυκλαδικής Ιστορίας

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Γυναίκες της Μεσογείου, πριγκίπισσες κι αριστοκράτισσες, αρχόντισσες ή ιέρειες και μάγισσες, όλες τους γυναίκες με κύρος, αναδύονται από τη μακρά διάρκεια της Ιστορίας, για να σαγηνεύσουν το κοινό, στην έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από σήμερα.

Τα κοσμήματά τους, τα ενδύματα, θραύσματα από έπιπλα, και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους τους και τα οποία είτε οι ίδιες πρόσταξαν να πάρουν μαζί τους πριν πεθάνουν είτε οι συγγενείς τους τοποθέτησαν εκεί για να τις συνοδέψουν στο τελευταίο τους ταξίδι στον Αδη, αποκαλύπτουν όχι μόνο τα τελετουργικά έθιμα του θανάτου στον αρχαίο κόσμο αλλά και την δράση των συγκεκριμένων γυναικών.

Ο εμπνευστής και επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ξεχώρισε και παρουσιάζει στην έκθεση, 24 παραδείγματα «πριγκιπισσών», με την ευρύτερη έννοια του όρου και όχι αναγκαστικά γαλαζοαίματες, σπεύδει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει ως προς την χρήση του όρου, στον τίτλο της έκθεσης.

Περισσότερα από 500 εκθέματα από 24 ταφικά σύνολα γυναικών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία. Το χρονολογικό εύρος αυτών των περιπτώσεων εκτείνεται στη ανατολική και κεντρική Μεσόγειο από το 1000-500π.χ.

Η διάρκεια έκθεσης έως 10 Απριλίου του 2013.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση