Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Οι ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας μ’ ένα κλικ

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ένα πανόραμα του ανασκαφικού έργου των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού κατά την περίοδο 2000-2010, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από τις υποθαλάσσιες έρευνες μέχρι τις σπηλαιολογικές αποστολές, περικλείεται στις σελίδες του βιβλίου «2000-2010. Από το ανασκαφικό έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων», που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

Η έκδοση αποτελεί συνέχεια της ηλεκτρονικής έκδοσης για το ανασκαφικό έργο της τελευταίας δεκαετίας, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου http://www.yppo.gr/0/anaskafes/index.html.

Στις περισσότερες από 400 σελίδες του βιβλίου καταγράφεται το έργο 38 Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, 26 Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και των Εφορειών Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. Απουσιάζει μόνο η αναφορά στις ΛΑ’ ΕΠΚΑ και 18η και 27η ΕΒΑ, που ως νεοσύστατες εφορείες δεν είχαν ανασκαφικό έργο.

Μέσα από φωτογραφίες παρουσιάζονται τα ευρήματα από συστηματικές ανασκαφές και σωστικές έρευνες. Μεταξύ αυτών αναφέρονται η αποκάλυψη του θεμελίου του πρόπυλου του Ιερού του Διονύσου κατά τις εργασίες της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, ενός μνημείου που αποτέλεσε ζητούμενο της έρευνας για περισσότερα από 100 χρόνια, ο εντοπισμός των ιερών του Πανός στις παρυφές του λόφου της Πνύκας και των Νυμφών στον ομώνυμο λόφο, τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών για την κατασκευή του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ανασκαφή του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης στον Έβρο που έφερε στο φως ταφές αλόγων και αμαξών και η αποκάλυψη του πυκνού πολεοδομικού ιστού της αρχαϊκής πόλης στον λόφο του Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο. Τα παραπάνω είναι ελάχιστα μόνο δείγματα των ανασκαφών που έγιναν τη δεκαετία 2000-2010 από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση