Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ο γαμπρός από την Πάτρα

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

«Τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού σε πολιτιστικό δρώμενο στην Ημαθία»

Με τη συμμετοχή και των χορευτικών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι εκδηλώσεις στα Καβάσιλα του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Πενήντα χορευτές και συνοδοί του Παγκαλαβρυτινού βρέθηκαν στην Ημαθία, γράφοντας μία λαμπρή σελίδα στην πολιτιστική τους διαδρομή προσκεκλημένοι στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Καβασίλων σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξάνδρειας. Το κεντρικό μέρος των εκδηλώσεων ήταν ένα παραδοσιακό δρώμενο, αφιέρωμα στην… «Μία μέρα πριν τον παραδοσιακό γάμο» όπου το χορευτικό του Συλλόγου Καβασίλων παρουσίασε και τις προετοιμασίες του παραδοσιακού γάμου από την πλευρά της νύφης, ενώ τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού, συμμετείχαν στο δρώμενο με την παρουσίαση των εθίμων του γαμπρού. Η κεντρική πολιτιστική εκδήλωση έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου στο θέατρο της πόλης, όπου με τη «συνοδεία» ζωντανής ορχήστρας έλαβαν μέρος πέντε εκλεκτά χορευτικά συγκροτήματα και φυσικά τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού από την Πελοπόννησο.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την αναπαράσταση, μεταξύ αυτών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ισίδωρος, ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης, η πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Όλγα Μοσχοπούλου, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Στεργιόπουλος ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αθανάσιος Κατρανός, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής καθώς και πλήθος κόσμου.

Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος κ. Δημητριάδης αφού καλωσόρισε τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Αθανάσιο Φραντζή και τα μέλη της αποστολής, ενθουσιασμένος από το δρώμενο, έκανε λόγο για την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, όταν βγήκε ο γαμπρός και το «σόι» από τον Παγκαλαβρυτινό, ενώ επεσήμανε πως «η θεατρική δεινότητα των συμμετεχόντων στο δρώμενο άφησε άφωνους τους παριστάμενους». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορία που συνδέει τις δυο περιοχές, την Αγία Λαύρα, των Π.Π. Γερμανό και τα ιστορικά γεγονότα του 1821, συνδυάζοντάς τα με τα 100 χρόνια της απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Τουρκικό ζυγό.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καβασίλων Δήμητρα Παπαδοπούλου σε σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε τους Αχαιούς για την συμμετοχή τους και παρέδωσε στον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού αναμνηστική πλακέτα καθώς και τοπικά προϊόντα.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Π.Σ. Αθανάσιος Φραντζής ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και την φιλοξενία και αυτός από την πλευρά του έδωσε αναμνηστικά, όπως και έντυπο διαφημιστικό υλικό προκειμένου εκτός από τη συμμετοχή τους στην πολιτιστική εκδήλωση να πετύχουν και την προβολή του νομού.

Αρχικά τα μέλη του Συλλόγου μας έφθασαν στην Έδεσσα, όπου και θαύμασαν τις ομορφιές του τόπου και μετά από ολιγόωρη ξεκούραση στο ξενοδοχείο, συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ακολούθησε γλέντι σε ταβέρνα της περιοχής με παραδοσιακή ορχήστρα που κράτησε μέχρι πρωίας. Την επόμενη ημέρα, πριν επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, τα μέλη του Παγκαλαβρυτινού θαύμασαν αρκετά αξιοθέατα όπως των αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, την Βέροια, ενώ επισκέφθηκαν και το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, συνδυάζοντας έτσι ένα διήμερο σπουδαίο και σημαντικό, τόσο θρησκευτικά όσο και αρχαιολογικά, φυσικά με τη συνοδεία της… παράδοσης του τόπου.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση