Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ο έλληνας «αυστραλός» αρχαιολόγος

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Είναι ο πρώτος Ελληνας που κατέκτησε πανεπιστημιακή έδρα στην Αυστραλία. Ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως τον σημαντικό γεωμετρικό οικισμό της Ζαγοράς στην Ανδρο και εκείνος που άρχισε να αποκαλύπτει το αρχαιολογικό πρόσωπο της Χαλκιδικής ανασκάπτοντας την Τορώνη, αποικία των Χαλκιδαίων και σύμμαχο της Αθήνας. Παράλληλα υπήρξε ο διορατικός ερευνητής που έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Αυτό τον σπουδαίο πανεπιστημιακό δάσκαλο και ερευνητή, τον ακαδημαϊκό Αλέξανδρο Καμπίτογλου επέλεξε να τιμήσει η πρεσβευτής της Αυστραλίας, η Ελληνίδα Τζένη Μπλούμφιλντ, το βράδυ της Τετάρτης σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής γιορτής της χώρας.

«Απόψε αποτείνουμε φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο Αυστραλό και έναν σπουδαίο Ελληνα, σε έναν παγκοσμίως διακεκριμένο επιστήμονα, έναν πνευματικό καθοδηγητή που έχει προσφέρει πολλά και στις δύο πατρίδες του», τόνισε η κ. Μπλούμφιλντ.

«Τιμώντας τον καθηγητή σήμερα, τιμούμε συγχρόνως και τη σημαντική συμβολή όλων των Ελλήνων της Αυστραλίας και αναδεικνύουμε τα εξαιρετικά επιτεύγματα για τα οποία είμαστε ικανοί αν εργαστούμε από κοινού», συνέχισε η πρεσβευτής απευθυνόμενη στο πολυπληθές ακροατήριο – ανάμεσά τους εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και διακεκριμένοι επιστήμονες – που είχε κατακλύσει τον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μέσω βίντεο μια επισκόπηση της δράσης του 92χρονου αρχαιολόγου, ενώ για τον τιμώμενο μίλησε και ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Καμπίτογλου «ακαταπόνητο, οραματιστή και ιδρυτή ενός παραγωγικού φυτωρίου της αρχαιολογίας και της τέχνης».

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση