Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μυτιλήνη 1912

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

«Το λεύκωμα τούτο θα μπορούσε να ονομαστεί “Χρονικό της απελευθέρωσης της Λέσβου από την τουρκική κατοχή”. Δεν είναι Ιστορία, ούτε πραγματεία πολέμου. Άλλοι αρμοδιότεροι σ’ αυτούς τους τομείς έχουν εξαντλήσει το θέμα.Εμείς, προσπαθήσαμε να δώσουμε την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής και τα γεγονότα, όσο το δυνατόν απλούστερα και εύληπτα, οπτικά.

Μ’ αυτή την προϋπόθεση συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τώρα, όσες μπορέσαμε σχετικές εποχικές φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ της παλιάς Μυτιλήνης και των ημερών της απελευθέρωσής της – καθώς και μερικές νεότερες φωτογραφίες παλαιών κτιρίων που μένουν από τότε -μ συνοδευμένες με λίγα κατατοπιστικά στοιχεία. Περίπου όπως γινόταν τότε με τις πολύχρωμες λαϊκές λιθογραφίες που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα και ζωντάνευαν τις εποποιίες των πολέμων τού 1912 – ‘13. […] Ας θεωρηθεί, λοιπόν, η εργασία μας τούτη μια μικρά συμβολή στην ιστορία της απελευθέρωσης του νησιού.»

Μ’ αυτά τα λόγια οι δύο συγγραφείς, ο αείμνηστος Βαγγέλης Καραγιάννης και ο Στρατής Μολίνος προλόγιζαν την πρώτη έκδοση του βιβλίου-λευκώματος «Μυτιλήνη 1912», το 1984, όταν κυκλοφόρησε σε μια πολυτελή έκδοση από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Το βιβλίο αυτό, εξαντλημένο και δυσεύρετο για πολλά χρόνια, επανεκδόθηκε πρόσφατα από ένα νέο λεσβιακό εκδοτικό οίκο, το «Μύθο», που δημιούργησαν ο Τάκης Βαλάκος και ο Άγγελος Φωτιάδης – Μουζάλας.Το βιβλίο μετά το εισαγωγικό σημείωμα χωρίζεται σε τρεις ενότητες με τους παρακάτω τίτλους: Η Μυτιλήνη εκείνο τον καιρό, Τα γεγονότα, Τα επινίκια.

Το αρχειακό φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από κατατοπιστικά κείμενα, ενώ πολλά είναι και τα ντοκουμέντα της εποχής, όπως η πρώτη στρατιωτική εγκύκλιος διαταγή του διοικητή του στρατού κατοχής ταγματάρχη Μανουσάκη, η έκθεση του Κουντουριώτη προς την κυβέρνηση, το πρωτόκολλο παράδοσης στο ύψωμα Πετσοφά στις 8/12/1912, αποσπάσματα από έκθεση του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.ά.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση