Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μουσικό συγκρότημα από νεαρούς Ροδίτες στο Λονδίνο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Πρόκειται για το «Valia Calda» του Θοδωρή και Νίκου Ζιάρκα
Ένα μουσικό συγκρότημα που εδρεύει στο Λονδίνο, δημιουργήθηκε από τους νεαρούς Ροδίτες αδελφούς Θοδωρή και Νίκο Ζιάρκα διαπρέποντας με την υπέροχη τζαζ μουσική του, είναι το συγκρότημα “Valia Calda” που πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του στο BBC Proms. Το συγκρότημα ξεκίνησε ως μια ιδέα λόγω του κοινού τους ενδιαφέροντος για τη σύνθεση μουσικού υλικού το οποίο είναι έντονα επηρεασμένο από την Ελληνική Παράδοση, καθώς αντλεί επιρροές και από πολλά άλλα μουσικά είδη.

Η ανάμειξη του Νίκου και του Θοδωρή με την ελληνική παραδοσιακή μουσική από μικρή ηλικία μαζί με το μετέπειτα ενδιαφέρον για την σύγχρονη μουσική, τους παρότρυνε να συνδυάσουν στην μουσική των Valia Calda, μεσογειακούς ήχους, avant garde jazz, τους σύνθετους ρυθμούς των Βαλκανίων και τον ελεύθερου αυτοσχεδιασμό. Η ποικιλομορφία της ρυθμικής γλώσσας, των αυτοσχεδιασμών, και των ήχων, καθώς και οι πειραματικές διασκευές Ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών αποτελούν το μουσικό υλικό του συγκροτήματος. Κάθε μέλος προσεγγίζει αυτό το υλικό με ιδιαίτερη δημιουργικότητα διευρύνοντας τις ηχητικές δυνατότητες και την εξέλιξη του σχήματος.

Οι Valia Calda ήταν πρόσφατα καλεσμένοι να δώσουν μια συναυλία στο Royal Albert Hall του Λονδίνου στο πλαίσιο συναυλιών του BBC Proms, όπου η συγκεκριμένη συναυλία ηχογραφήθηκε και αναμεταδόθηκε από το BBC Radio 3. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλεία θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2014 ως αυτόνομη παραγωγή, ακολουθουμένη από μια Ευρωπαϊκή περιοδεία ενώ πρόκειται να εμφανιστούν και στο London Jazz Festival 2014. Το σχήμα αποτελείται από τους: Rob Milne στο μπάσο κλαρινέτο, Sam Warner στην τρομπέτα και φλικόρνο, Νίκο Ζιάρκα στην κιθάρα, ούτι και ηλεκτρονικά, τον Θοδωρή Ζιάρκα στο κοντραμπάσο, και Gaspar Sena στα τύμπανα.

Μουσικό συγκρότημα από νεαρούς Ροδίτες στο Λονδίνο

Ποιοι είναι ο Θοδωρής και ο Νίκος Ζιάρκας

Θοδωρής Ζιάρκας
Ο Θοδωρής Ζιάρκας είναι ένας κοντραμπασίστας γεννημένος στην Ρόδο. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την Κρητική Λύρα, την τσαμπούνα, καθώς και άλλα παραδοσιακά όργανα της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον για την τζαζ οδήγησε στην ενασχόλησή του με το ηλεκτρικό μπάσο και το κοντραμπάσο.

Σύντομα μετακόμισε στο Λονδίνο και έγινε δεκτός στο BA Jazz Course του Middlesex University. Έχει συνεργαστεί με πολλά διαφορετικά σχήματα και καλλιτέχνες μέσα στα τελευταία χρόνια όπως οι Gareth Lockrane, James Allsopp, Dungan Eagles, David Pattman, Δημήτρης Βασιλάκη, Βασίλης Ξενόπουλος, Ανδρέας Πολζωγόπουλος, Γιάννης Οικονομίδης, κ.α. Έχει εμφανιστεί σε και φεστιβάλ και μουσικές σκηνές στην Αγγλία, Ελλάδα, Κούβα, Ισπανία, Πολωνία, Βέλγιο και Ελβετία.

Νίκος Ζιάρκας
Γεννημένος στην Ρόδο έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην ηλικία των οκτώ μαθαίνοντας παραδοσιακή μουσική και λαούτο με δάσκαλο τον Γιώργο Παραγυιό ενώ στην ηλικία των δώδεκα είχε την πρώτη του επαφή με την σύγχρονη μουσική όταν και ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας και σύγχρονης αρμονίας με τον Μιχάλη Χατζηπέτρο.

Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ρόδου το 2010 και τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει τις ακαδημαϊκές του σπουδές στο Jazz department του Middlesex University of London. Εκεί θα παρακολουθήσει μαθήματα Jazz κιθάρας με τους Stuart Hall και Chris Montague καθώς και μαθήματα σύνθεσης, αρμονίας, αυτοσχεδιασμού και ενορχήστρωσης με τους Chris Batchelor, Rob Townsend και Nikki Iles. Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού απ’ τον John Surman, Liam Noble, Mark Sanders, Peter Ind, και λαούτου από τον Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη).

Παίζει επαγγελματικά μουσική από τα δεκατρία και έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες, φεστιβάλ, κοινωνικές εκδηλώσεις, μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και περιοδείες στην Ευρώπη, Τουρκία και Αμερική ενώ έχει εμφανιστεί σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΡΤ, TRT,BBC Radio 3) . Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο τον Ιούλιο του 2014 ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκρότημα http://www.valiacaldaproject.com

Φωτογραφίες: Vispana Roy

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση