Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μια διημερίδα για τα 100 χρόνια

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

«Αν ο Μελάς μάς βλέπει από κάπου ψηλά, θα χαμογελά ευχαριστημένος για ό,τι είδε και άκουσε»… Με τη φράση αυτή της κ. Μαρίας Χωραφά Μελά – εγγονής του Κωνταντίνου Μελά, «σφραγίστηκε» η διημερίδα «Ο πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής Λέσβου Κωνσταντίνος Μελάς και η εποχή του». Διημερίδα η οποία και πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Λέσβου το περασμένο Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Συνδιοργανωμένη από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Περιφερειακή Εφορεία Λέσβου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ετηρίδας από την απελευθέρωση των νησιών του βορείου Αιγαίου και ταυτόχρονα της 100ετηρίδας από την ίδρυση των Προσκόπων της Λέσβου. Παρούσα στη διημερίδα, η κ. Χωραφά – Μελά, εγγονή του απελευθερωτή Κωνσταντίνου Μελά, η οποία και το Σάββατο το μεσημέρι έγινε δεκτή στο γραφείο του από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή.

Το πρόγραμμα

 

Στην έναρξη της διημερίδας το απόγευμα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου – επέτειο 100 χρόνων από τη μάχη του Κλαπάδου -, παρέστησαν και χαιρέτισαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Γιώργο Γεωργακά, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ο μοναδικός Κωνσταντίνος Μελάς». Ακολούθησε η προβολή τού ντοκυμαντέρ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Λέσβος 1912. Στα βήματα της ελευθερίας…», σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκοπετέα και σενάριο Στρατή Αναγνώστου.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι δυο συνεδρίες που περιελάμβαναν τις επιστημονικές ανακοινώσεις.

Η πρώτη συνεδρία με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Μελάς και η Λέσβος» περιελάμβανε τις παρακάτω ανακοινώσεις:

– «Ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Μελάς και η μάχη στον Κλαπάδο» από το Στρατή Χαραλάμπους, αντιστράτηγο ε.α. και πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Παράρτημα Μυτιλήνης)

– «Ο Κωνσταντίνος Μελάς στη Μυτιλήνη κατά την περίοδο των “Φοβίων” (8-11-1912 ως 8-12-1912), σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο της εποχής» από το Στρατή Αναγνώστου, ιστορικό, σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων Λέσβου και πρόεδρο της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών

– «“Πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος;” Ο ειρηνιστής πρώτος στρατιωτικός διοικητής Λέσβου» από το Στρατή Μπαλάσκα, περιφερειακό έφορο Προσκόπων Λέσβου

– «Βιογραφώντας τους Μελάδες Παύλο και Κωνσταντίνο. Εικονογράφηση μιας εποχής σε διαρκή μετάβαση» από το Θανάση Καλαμάτα, διδάκτορα Θεολογίας τού Α.Π.Θ.

Η δεύτερη συνεδρία με τίτλο «Κωνσταντίνος Μελάς, ο πολίτης, ο πολιτικός, ο πρόσκοπος» περιελάμβανε τις παρακάτω ανακοινώσεις:

– «Η ίδρυση της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο. Το γεγονός μέσα από τις επιστολές του Κωνσταντίνου Μελά προς την πεθερά του και τη σύζυγό του» από το Μάριο Γιακαλάρα, αρχηγό Κοινότητας Ανιχνευτών 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης και υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

– «O πρόσκοπος Κωνσταντίνος Μελάς. Μια προσέγγιση στην προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μιχαήλ Μελά μέσα από τα γραπτά του κείμενα» από το Χρήστο Σταθόπουλο, πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

– «Μια άκρως πολιτική και διαρκώς εξελισσόμενη κίνηση νέων: η ανεκτίμητη κληρονομιά του Κωνσταντίνου Μελά» από το Χαράλαμπο Βογιατζή, πρώην γενικό έφορο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

– «Κωνσταντίνος Μελάς. Ένας πρωτοπόρος του Ελληνικού Τουρισμού» από το Χρήστο Κατσιγιάννη, τέως γενικό διευθυντή τού ΕΟΤ

Η διημερίδα έκλεισε με συζήτηση επί των εισηγήσεων υπό την προεδρία του Γιώργου Ασημακόπουλου, πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Τις εργασίες της πανθομολογουμένως σημαντικής αυτής για την ιστορία της Λέσβου, και όχι μόνο, διημερίδας παρακολούθησαν πέραν των άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μάρκου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρος Δημηρούδης, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Καπάρας, ο στρατιωτικός διοικητής Λέσβου, υποστράτηγος Γιάννης Ηλιόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου, Δημήτρης Κουρσουμπάς, στελέχη της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπαιδευτικοί και φυσικά πολίτες του νησιού.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της σημαντικής αυτής διημερίδας, την Aegean Airlines και τις διευθύνσεις των ξενοδοχείων «Blue Sea» και «Theofilos Paradise».

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση