Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Με τις «Τέσσερις Εποχές» στην Πρέβεζα

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Γιώργου Χλίτσιου θα εμφανιστεί αυτό το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι με σολίστ τον Κλεόδωρο Αγόρα. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα έργα στην ιστορία της μουσικής και μια αποθέωση της τέχνης των εγχόρδων του 18ου αι. Τέσσερα κοντσέρτα για βιολί, που αντιστοιχούν στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Συγκεκριμένα, κοντσέρτο για βιολί σε Μι μείζονα «H Άνοιξη», κοντσέρτο για βιολί σε Σολ ελάσσονα «To Καλοκαίρι», κοντσέρτο για βιολί σε Φα μείζονα «To Φθινόπωρο και κοντσέρτο για βιολί σε Φα ελάσσονα «Ο Χειμώνας».

Θα ακολουθήσουν στο 2ο μέρος το έργο του Ηπειρώτη Ντίνου Κωνσταντινίδη “Dedications” για έγχορδα, οι 5 ελληνικοί χοροί του Σκαλκώτα «Ηπειρώτικος», «Κρητικός», «Τσάμικος», «Αρκαδικός» και «Κλέφτικος», ενώ η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τον Συμφωνικό Θρύλο του Πρεβεζιάνου συνθέτη Σπύρου Δήμα «Ο Χορός του Ζαλόγγου».

Η Ορχήστρα

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική Ορχήστρα» και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία.

Αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, L.L. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K.Kelly, G. Schuller κ.α.

Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων” του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Δράμα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Σέρρες, Πέλλα, Κέρκυρα κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.

Κυκλοφόρησε σε δίσκο Le quuattro stagioni του Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την Die Schoepfung του Haydn με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000.

Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι Le Nozze di Figaro kai Don Giovanni (Mozart), il Campanelo di Notte (Donizetti), The Medium (Menoti) Gianni Schicchi (Puccini), Μόμο (Α. Μπαλτάς), Il Trovatore (Verdi), Turandot (Puccini), The sleeping beauty (Tchaikovsky)

Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

Ο Κλεόδωρος Αγόρας γεννήθηκε το 1980 στα Τίρανα Αλβανίας και σε ηλικία 10 ετών άρχισε τις σπουδές του στο βιολί. Το 1998 λαμβάνει πτυχίο βιολιού στο μουσικό λύκειο Τιράνων και Δίπλωμα Βιολιού με πρώτο βραβείο από το Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του αείμνηστου Τάτση Αποστολίδη. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, καθώς και ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων “Dissonanse” με το οποίο έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με διακεκριμένους μουσικούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

‘Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Τσακάλωφ» Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στα Ιωάννινα, όπου είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και διδάσκει σε Ωδεία των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Γιώργος Χλίτσιος

Ο Γιώργος Χλίτσιος ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Ηπειρωτικό Ωδείο Ιωαννίνων, πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Ασπασία Ζέρβα και Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη, και βιόλα με τους Σοφοκλή Πολίτη και Νίκο Κάρδαρη. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Τσακάλωφ» ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας & χορωδίας στη Μουσική Ακαδημία του Ρότερνταμ και στη Βασιλική Ακαδημία της Χάγης, ενώ με 4ετή υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London College of music, στο Thames Valley University και στο University of Surrey. Από το 2010 είναι υποψήφιος διδάκτωρ σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ως αρχιμουσικός διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα «Τσακάλωφ» Ιωαννίνων και την Ηπειρωτική Όπερα εδώ και 20 χρόνια, ενώ επίσης έχει διευθύνει την LCM Symphony Orchestra του Λονδίνου, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Κρατικό Μπαλέτο της Φιλιππούπολης, την Κρατική Όπερα των Τιράνων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πάζαρτζικ, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Καΐρου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφια και άλλα μικρότερα ελληνικά και ξένα συμφωνικά σύνολα και χορωδίες. Για τις διεθνείς του συναυλίες εκπροσωπείται από το καλλιτεχνικό γραφείο First Clef του Καναδά. Είναι μέλος διεθνών Οργανισμών και Σωματείων, όπως του American Musicological Society, του American Symphony Orchestra League, του Society for the Promotion of New Music (SPNM) Μεγ. Βρετανίας, του Incorporated Society of musicians Μεγ. Βρετανίας, κ.ά.

Παράλληλα με τις αυξημένες καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, διδάσκει στο Ηπειρωτικό Ωδείο Ιωαννίνων ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, βιολί, βιόλα, μουσική δωματίου, χορωδία και ορχήστρα, ενώ είναι Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας και στο Ηπειρωτικό Ωδείο Παράρτημα Ηγουμενίτσας.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση