Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Με αγάπη απ’ τη Σμύρνη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Οι κυρίες με τα καπελίνα, οι κύριοι με τα φράκα και το ιππήλατο τραμ κατά μήκος της προκυμαίας της Σμύρνης «Και» σε ένα σκίτσο από την Ελλη Σολομωνίδου Μπαλάνου. ΄Ένα κοριτσάκι να σέρνει σε μια ανοιχτή βαλίτσα την, παραδομένη στον καπνό, μνήμη μιας κοσμοπολίτικης πόλης στη ζωγραφιά του Κωνσταντίνου Έσσλιν. Η θάλασσα της Σμύρνης παραδομένη στις φλόγες σε μια ζωγραφιά σε πορφυρό φόντο από τον Μηνά Καμπιτάκη. ΄Ένα κοκκινοβαμμένο μπαλκόνι απέναντι από ένα αρχοντικό νεοκλασσικό της Σμύρνης από την Μαρίνα Κροντηρά. Ο κόσμος σε μια πολυσύχναστη στάση του τραμ, σήμα – κατατεθέν της πόλης στη δημιουργία της Κάτιας Βαρβάκη.

το θεατρο της Σμύρνης

(το θεατρο της Σμύρνης)

Τα «90 Επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη», δημιουργημένα από 76 νέους Έλληνες εικαστικούς αποτελούν έναν ελάχιστο, συμβολικό, φόρο τιμής και παράλληλη κατάθεση εξακολουθητικής μνήμης μιας πόλης που τα θραύσματά της εξακολουθούν να μας συγκινούν, τα ίχνη της εξακολουθούμε να αφουγκραζόμαστε. Ο λόγος για τα έργα της ομώνυμης ομαδικής έκθεσης που με την ευκαιρία της επετείου των 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή φιλοξενείται από τις 15 Νοεμβρίου στον πρώτο όροφο του βιβλιοπωλείου Ιανός Αίθουσα Τέχνης (οδός Σταδίου 24). Η έκθεση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων του Νοεμβρίου που έχει ετοιμάσει ο Ιανός τόσο στο βιβλιοπωλείο όσο και στον χώρο εκδηλώσεων.

έργο της Ειρήνης Γκόνου

(έργο της Ειρήνης Γκόνου)

Πρόκειται για σημειωματικά έργα με μικρές, πανομοιότυπες διαστάσεις επιστολικών δελταρίων (15 x 21 εκ.) φιλοτεχνημένα σε επιφάνεια και από υλικά της επιλογής κάθε καλλιτέχνη,

Αφετηρία της έκθεσης είναι η αποτύπωση επάλληλων μικρών και μεγάλων πτυχών διαφορετικών προσωπικών, οικογενειακών ή ιστορικών – εθνικών συμβάντων της πόλης. Επιλεγμένες _ από τους καλλιτέχνες _ στιγμές από οικογενειακά φωτογραφικά λευκώματα ή ιστορικές φωτογραφίες. Κι ακόμη, οι δρόμοι και τα τοπία, τα προάστια και οι εξοχές, τα σπίτια, τα μαγαζιά και η προκυμαία, τα εμπορεύματα και οι αγορές, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφενεία, τα θέατρα και οι χοροεσπερίδες, τα εδέσματα και τα αρώματα, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά της πόλης: ο κόλπος της Σμύρνης και ο κόλπος του Μπουρνόβα, το περίφημο «Και», το Σπόρτινγκ Κλαμπ και το Γαλλικό προξενείο, το Λούνα Παρκ και το «Θέατρον Σμύρνης» όπου συχνά έλαμπε η Κυβέλη, το διάσημο καφενείο «Αλάμπρα» και ο κινηματογράφος «Παλλάς», το ζαχαροπλαστείο του Κουτρουβάση, το καφενείον «Κράμερ», η ταβέρνα Τατάκη, η μπυραρία του Ποτήρη, ο Φραγκομαχαλάς με την Ευρωπαική οδό, το μεγάλο πολυκατάστημα Μπόν Μαρσέ και ξακουστά καταστήματα όπως του Ξενόπουλου, το κοσμηματοπωλείο Κατραμοπούλου, το καπελάδικο του Μουτάφη, οι δαντέλες του Γεωργιάδη και τα γουναρικά του Παπαθωμά. Κι ακόμη, Έλληνες, Τούρκοι και Φραγκολεβαντίνοι περιπατητές, σαλεπιτζήδες, κονιαλήδες (πωλητές παστουρμά), ταμπήδες (πωλητές καφέ) και μπαξεβάνηδες (μανάβηδες), ανεξίτηλοι κάτοικοι σε ένα παλλόμενο σύμπαν που χάθηκε πριν από 90 χρόνια ανεπιστρεπτί… Ένα σύμπαν η απώλεια του οποίου δεν μπορεί παρά να μας απασχολεί σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς δεν παύουμε να προσμετρούμε απώλειες.

έργο του Μηνά Καμπιτάκη

(έργο του Μηνά Καμπιτάκη)

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Χριστίνα Ακτίδη, Έλενα Ακύλα, Στέλιος Αλεξάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Χρύσα Αρώνη, Έφη Βάγκνερ, Κάτια Βαρβάκη, Αριστείδης Βλάσσης, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Δημήτρης Γιαννέλος, Ειρήνη Γκόνου, Άννα Γρηγόρα, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Έλσα Ζαχαράκη, Σταμάτης Ζέρβας, Κώστας Ζιαμπάρας, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Πέτρος Καραβέβας, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Μαρίνα Κροντηρά, Κατερίνα Κερατσά, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Βασίλης Λιαούρης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Καλλιρρόη Μαρούδα, Αλίνα Μάτσα, Κυριακή Μαυρογεώργη, Στέλλα Μελετοπούλου, Ραφαήλ Μπάικας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Νατάσα Μπιζά, Άννα Μπίλη, Ντίμη Μπιτσάκου, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρόιλα Μπουζέα, Γιώργος Μπουκής, Μίλτος Παντελιάς, Γεύσω Παπαδάκη, Άρτεμις Παπαδήμα, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Μαίρη Παππά, Κώστας Παππάς, Βασίλης Πέρρος, Κατερίνα Πέτρουλα, Στέλιος Πετρουλάκης, Ελιάννα Προκοπίου, Δημήτρης Σαρασίτης, Αφροδίτη Σεζένια, Κώστας Σιαφάκας, Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου, Βασίλης Σούλης, Έφη Σούτογλου, Πηγή Σπυράτου, Ματίνα Σταυροπούλου, Μαρίνα Στελλάτου, Ειρήνη Τατάκη, Ελένη Τζιώρτζη, Παναγιώτης Τούντας, Κλαίρη Τσαλουχίδη – Χατζημηνά, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βάσω Τρίγκα, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Μαρία Φραγκουδάκη, Ιωάννα Φωτάκη, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή. Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Ενώσεως Σμυρναίων. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι της «Μικρής ΄Αρκτου» και η επιμέλεια της έκθεσης της Ίριδος Κρητικού.

Να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις στον Ιανό Αίθουσα Τέχνης «συνομιλούν» με παράλληλες δράσεις στον υπόλοιπο χώρο του βιβλιοπωλείου (διαλέξεις, μουσικά, θεατρικά ή γευστικά αφιερώματα κ. α.) καθώς και με βιβλιοφιλικά αφιερώματα αντίστοιχης θεματικής.

IANOS Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr

Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012, 20:30

Διάρκεια: 15 Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου 2012

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Παρ: 10:00-22:00, Σαβ: 10:00-18:00

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση