Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μαθήματα Ποντιακών από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

“Τρανόν δουλείαν” από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος εφαρμόζει για πρώτη φορά πανελληνίως, εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της Ποντιακής διαλέκτου! «Ξεκινήσαμε με τη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου, διότι η παρουσία του Ποντιακού στοιχείου στην πόλη μας είναι πολύ ισχυρή», σημείωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη του προγράμματος διδασκαλίας της Ποντιακής γλώσσας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η ποντιακή διάλεκτος σχετίζεται άμεσα με την αρχαία ελληνική γλώσσα και εξακολουθεί να διατηρείται ζωντανή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία όπου διαβιούν αμιγείς Ποντιακοί πληθυσμοί», ανέφερε από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης και πρόσθεσε:

«Καθώς είμαστε ο πρώτος Δήμος που αξιοποιεί και επιδοτεί εξ’ολοκλήρου το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προσδοκούμε να το διαδώσουμε και σε άλλες πόλεις, με απώτερο σκοπό να ενταχθεί στο Εθνικό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης»!

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα δήμος που εφαρμόζει ανάλογο πρόγραμμα, αν και παρά το μεγάλο αριθμό δημοτών Ποντιακής καταγωγής, έπεται ποσοστιαία άλλων δήμων της βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Σέρρες, Πέλλα κ.α.) και της Αττικής (Αχαρναί, Ασπρόπυργος κ.α.) που “Ποντιοκρατούνται”.

Τα μαθήματα (τριετούς διάρκειας) χρηματοδοτούνται 100% από το Δήμο Θεσσαλονίκης και εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα των Κέντρων δια βίου μάθησης. Η χρηματοδότηση αφορά στην αμοιβή των διδασκόντων (στην πλειονότητα τους εκπαιδευτικοί), ενώ η παρακολούθηση των μαθημάτων θα γίνεται ΔΩΡΕΑΝ από τους ενδιαφερόμενους.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 εκπαιδευτές, φιλόλογοι και δάσκαλοι, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί της Ποντιακής Διαλέκτου. Επιμορφώνονται συνεχώς πριν την έναρξη των μαθημάτων και θα διδάξουν την Ποντιακή διάλεκτο μέσω ειδικού εγχειριδίου. Η συγγραφή του οποίου ανατέθηκε ήδη σε επιστημονική επιτροπή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση