Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μάθημα ιστορικής μνήμης

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου, αύριο Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ο λόγος της Αγγέλας ακούγεται ξανά τιμώντας τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2012).

Η «Αγγέλα Παπάζογλου» είναι μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις των τελευταίων δώδεκα χρόνων, που έχει παιχτεί σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες, Ν. Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία, Σουηδία). Πρόκειται για μία παράσταση που αγαπήθηκε όσο λίγες στον τόπο μας. Την ονόμασαν «μάθημα ιστορικής μνήμης», «παρακαταθήκη πατριωτισμού», «ρεσιτάλ γεμάτο Ελλάδα», «το γλωσσικά ωραιότερο, θεατρικά πιο πύρινο και εκπαιδευτικά πολυτιμότερο γεγονός στο θέατρο για πολλά χρόνια». Παραλλήλισαν το λόγο της με εκείνον του Μακρυγιάννη. Έτσι οι μνήμες και ο λόγος αυτής της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγέλας Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στο γιο της Γιώργη Παπάζογλου, έγιναν μέσα από το στόμα, το λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. «Φέτος, που συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θέλοντας να τιμήσουμε αυτήν την επέτειο, θα πραγματοποιήσουμε παραστάσεις με το έργο του Γιώργη Παπάζογλου «Αγγέλα Παπάζογλου». Νομίζουμε ότι είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για τον ξεριζωμένο ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Άλλωστε, ο λόγος της Αγγέλας είναι σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ, με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Ο βαθύς κι αγνός πατριωτισμός της, θα είναι ένα «βάλσαμο» για τις ψυχές όλων μας» σημειώνουν οι συντελεστές της «Αγγέλας».

Συντελεστές

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά. Αναγνώστρια η Γιασεμί Κηλαηδόνη. Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας. Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά – κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος

Παραγωγή: Θέατρο Μεταξουργείο

Παραστάσεις

Πρωινή παράσταση για Γυμνάσια – Λύκεια 11:00 π.μ., είσοδος 5 ευρώ.

Βραδινή 19:00, είσοδος 10 ευρώ.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση