Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Λουλούδια και μαντινάδες για τον Νίκο Ξυλούρη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με ψαλμωδίες αλλά και με κρητική μουσική και μαντινάδες οι Ανωγειανοί έκαναν μνημόσυνο-καντάδα στον «αρχάγγελο» του Ψηλορείτη Νίκο Ξυλούρη. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων τελέστηκε προχθές στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη και με αφορμή τη συμπλήρωση 33 χρόνων από τον θάνατό του. Το τρισάγιο, το οποίο τέλεσε ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης, έγινε στο άγαλμα του Ψαρονίκο, έξω από το θέατρο του χωριού στον Ψηλορείτη, που φέρει το όνομά του.

Δύο κοπέλες του συλλόγου κατέθεσαν λουλούδια στη μνήμη του και στη συνέχεια οι Ανωγειανοί τίμησαν τον Ψαρονίκο, όπως και ο ίδιος θα το ήθελε. Με μαντινάδες, δηλαδή, και τραγούδια, σε μια μουσική καντάδα που ξεκίνησε από το θέατρο και κατέληξε στο σπίτι του Ξυλούρη στο Περαχώρι, όπου ζει η αδερφή του Ζουμπουλιά.

Ο Δημήτρης Ξυλούρης στη λύρα, ο Βασίλης Δραμουντάνης και ο Κώστας Βρέντζος στο μαντολίνο και ο Σταύρος Φραγκιαδάκης στο λαούτο έδωσαν τις νότες και τα παιδιά του Πολιτιστικού τις μαντινάδες και το κέφι που φούντωσε στο σπίτι του αξέχαστου Νίκου.

Οπως είπε ο πατήρ Ανδρέας, «ήταν μια κίνηση από τον πολιτιστικό σύλλογο που αξίζει συγχαρητηρίων για το πώς μπορεί κάποιος απλά, αλλά μέσα από την ψυχή του να τιμήσει κάποιον όπως του αρμόζει. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν είχαν γεννηθεί τη χρονιά που έφυγε ο Νίκος. Γαλουχήθηκαν, όμως, από μικροί στα ακούσματά του, πορεύτηκαν στην ίδια στάση με τη ζωή του και καταλήγουν τώρα να τιμούν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο έναν άνθρωπο που έκανε γνωστό το όνομα του χωριού στα πέρατα της Γης.

Μ. Κοκολάκης

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση