Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Λίφτινγκ» στον ναό του Δία

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση αναστήλωσης του ναού του Διός στην Ολυμπία, την οποία πραγματοποιεί το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο περικαλλής αρχαίος ναός είχε χάσει την τρίτη του διάσταση και οι ανασκαφείς του χώρου ανέλαβαν τη διεξαγωγή μιας σειράς επεμβάσεων αποκατάστασης και μερικής αναστήλωσης με χρήση των αυθεντικών σωζόμενων αρχιτεκτονικών μελών. Οι επισκέπτες του χώρου είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν μια ιδέα της τρίτης διάστασης του κτιρίου ήδη το 2004, όταν έγινε η επανατοποθέτηση ενός κίονα.

38 αρχιτεκτονικά μέλη

Η δεύτερη φάση της αναστήλωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και αφορούσε τον δυτικό οπισθόδομο. Μετακινήθηκαν 38 αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν παραμείνει στον οπισθόδομο από τις ανασκαφές τον 19ο αι. Από αυτά, 12 λίθοι τοίχων τοποθετήθηκαν στον τοιχοβάτη (θεμέλιο των τοίχων) του δυτικού τοίχου του σηκού. Οι ορθοστάτες της δυτικής παραστάδας που σώζονται σε καλή κατάσταση (μεγάλες λιθόπλινθοι στην κατώτερη στρώση της τοιχοποιίας) καθαρίστηκαν από τον λιθοτεχνίτη και συντηρητή F. Beuthan.

Η βόρεια γωνία που λείπει αποκαταστάθηκε με οπλισμό τιτανίου και τη χρήση χυτού υλικού τεχνητού μείγματος. Εγιναν καθαρισμοί από βλάστηση και βρύα, συνδέσεις θραυσμάτων με ράβδους τιτανίου και πληρώσεις ρωγμών. Καθαρίστηκαν επίσης και αναστηλώθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο (χωρίς όμως να συμπληρωθούν) τα δύο κιονόκρανα του οπισθοδόμου που βρίσκονταν στα δυτικά μπροστά από τον ναό.

Για την τοποθέτηση των πέντε αρχιτεκτονικών μελών έγινε χρήση πενταξονικού γερανού που απαίτησε χειρισμούς ακριβείας εκατοστών προκειμένου να καμφθεί η απόσταση των 35 μέτρων σε μήκος και 7 μέτρων σε ύψος για τη μετακίνηση. Μετακινήθηκαν μέλη που ζυγίζουν μέχρι και επτά τόνους (το καλύτερα σωζόμενο κιονόκρανο του ναού). Δημιουργήθηκε επίσης πλαίσιο με ανοξείδωτα παρεμβλήματα από μεταλλικά κράματα ελληνικής κατασκευής. Τη ρύθμιση των διαστάσεων από στατικής άποψης και τον υπολογισμό της αντισεισμικότητας των παρεμβλημάτων ανέλαβε ο μηχανικός Κ. Ζάμπας.

Προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη αντίθεση μεταξύ αρχαίου κογχυλιάτη και του στιλπνού σύγχρονου ατσαλιού, οι επιφάνειες του τελευταίου υπέστησαν επεξεργασία με αμμοβολή.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση