Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Κατέρρευσε λόγω κακοκαιρίας το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα (Φωτογραφίες)

Τοποθεσία: Άρτα Νομός: ΑΡΤΑΣ Περιφέρεια: Ήπειρος Φυλή: Ηπειρώτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Κατέρρευσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια. Φόβοι και για άλλα ιστορικά γεφύρια. Εκκενώνονται χωριά στην Αρτα λόγω υπερχείλισης των ποταμών. Ο Ζαλογγίτικος, παραπόταμος του ποταμού Καλαμά που είναι γνωστός από το ιστορικό πέτρινο Γεφύρι της Βροσίνας, ξεχείλισε και αυτή τη στιγμή το ύψος των νερών φτάνει ως την καμάρα του γεφυριού! Οι φόβοι που εκφράζουν οι κάτοικοι της Βροσίνας και οι φορείς του δήμου Ζίτσας για το εάν τελικά το ιστορικό γεφύρι αντέξει την ποσότητα των νερών που το πνίγουν, είναι απόλυτα δικαιολογημένοι.

Ειδικά μετά την ανείπωτη καταστροφή στα Τζουμέρκα και την απώλεια του θρυλικού Γεφυριού της Πλάκας. Πρόκειται για ένα ανυπολόγιστο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας που προκάλεσε μεγάλη θλίψη στους Ηπειρώτες και όχι μόνο. Το γεφύρι αποτελούσε σύμβολο της περιοχής και μνημείο σπουδαίας αρχιτεκτονικής, καθώς ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από επιδέξιους μάστορες της πέτρας τον 18ο αιώνα.

Το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας, ήταν μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Διαθέτει, επίσης, εκατέρωθεν δύο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων. Εχει συνολικό μήκος 61 μέτρα, η κεντρική καμάρα είναι 40 μέτρα, το μέγιστο ύψος 21 μέτρα και το πλάτος στην κορυφή είναι 3,20 μέτρα. Γεφυρώνει τον Αραχθο ποταμό και βρίσκεται στα ιδιοκτησιακά όρια του νομού Αρτας και του νομού Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων.

Στην περιοχή λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο Εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Πηγή:

Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση