Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

ΙΟΒΕ: Ο πολιτισμός δυνατό «χαρτί» για την ανάπτυξη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η αξιοποίηση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, αναφέρεται σε ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ, που περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Η εκτιμώμενη επίδραση στο ΑΕΠ συμπεριλαμβάνει τον αντίκτυπο της διαδικασίας υλοποίησης συγκεκριμένων έργων πολιτισμού (κυρίως στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης), των εσόδων που θα προκύψουν από τη λειτουργία τους, καθώς και από την αύξηση της τουριστικής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα των περισσότερων αφίξεων ξένων επισκεπτών από το εξωτερικό και της επέκτασης της διαμονής τους.

Η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ από το πρόγραμμα αναβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς εκτιμάται μεταξύ 530 εκατ. ευρώ έως και 1,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ανάλογα με την τελική έκταση των επενδύσεων του προγράμματος. Αντίστοιχα, από την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας μπορεί να προέλθει σημαντική αύξηση της απασχόλησης, με τις σχετικές εκτιμήσεις για νέες θέσεις εργασίας να κυμαίνονται μεταξύ 12.000 και 38.000.

Το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της τουριστικής κατανάλωσης. Ανοδος των αφίξεων κατά 10% στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Αράξου σε συνδυασμό με επιμήκυνση της παραμονής στις περιοχές αυτές κατά μισή ημέρα συνεπάγεται επιπλέον τουριστική δαπάνη 218 εκατ. ευρώ, η συνολική επίδραση της οποίας στο ΑΕΠ εκτιμάται στα 340 εκατ. ευρώ και δημιουργία περίπου 9.100 θέσεων εργασίας.

Στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που βιώνει η χώρα, η μοναδικότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μπορεί να προσφέρει σημαντικές διεξόδους, αναφέρουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση