Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η Θεσσαλονίκη θυμίζει την ιστορία της

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Σε υπαίθριο μουσείο ιστορικής μνήμης, όπου οι τουρίστες, αλλά και οι ντόπιοι, μπορούν να ενημερωθούν για τα σημεία αναφοράς – τόπους, πρόσωπα και γεγονότα – που σημάδεψαν τους 23 και πλέον αιώνες ζωής της πόλης, μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη ο κεντρικός δήμος.

«Δείκτες μνήμης», καλαίσθητες επιδαπέδιες ή επιτοίχιες πινακίδες διαφορετικών διαστάσεων με φωτογραφίες και κείμενα ιστορικών αναφορών στα ελληνικά και στα αγγλικά θα τοποθετηθούν μέσα στους επόμενους μήνες σε κομβικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή για τα διεθνή δεδομένα πρωτοβουλία για διάδοση της ιστορικής γνώσης, για την οποία συνέπραξαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, θα αποτελέσει διαβατήριο της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών.

Εκτός από τα γνωστά σημεία ιστορικών γεγονότων και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, όπως είναι οι πλατείες Ελευθερίας, Αριστοτέλους και Αρχαίας Αγοράς, το Πεδίον του Αρεως και το παλιό Εβραϊκό Νεκροταφείο, περιλαμβάνονται σημαντικοί τόποι στην κοινωνική και στην πολιτιστική ζωή της πόλης, όπως το «λογοτεχνικό φαρμακείο» του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, το Ουζερί Τσιτσάνη και η Βιβλιοθήκη του Μανόλη Αναγνωστάκη στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης.

«Συχνά δεν ξέρουμε πού πατάμε στην πόλη, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Οι “δείκτες” είναι για να “σκοντάφτουμε” πάνω τους και να στεκόμαστε για να μάθουμε την Ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης, που είχε την επιστημονική εποπτεία της πρωτοβουλίας, μαζί με τον προϊστάμενο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης Αντώνη Σατραζάνη και το συγγραφέα – δημοσιογράφο Χρίστο Ζαφείρη.

Ηδη είναι έτοιμοι επτά «δείκτες», που θα τοποθετηθούν άμεσα, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες προβλέπεται η κατασκευή άλλων 41. Σε δεύτερη φάση προτείνονται άλλα 150 σημεία, ενώ η προσπάθεια θα διευρυνθεί με τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (smartphones) και την κατασκευή ιστοσελίδας, που θα περιλαμβάνουν επιπλέον στοιχεία για κάθε δείκτη μνήμης.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 340.000, εκ των οποίων οι 300.000 έχουν εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση