Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η Λακωνία Τίμησε Το Μεγάλο Ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Αποχαιρετώντας τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, στο ονειρικό τοπίο της ερημικής Πλούμιτσας, απέναντι απ’ την κορυφογραμμή του Ταΰγετου, η Λακωνία τίμησε μ’ ένα τρόπο μοναδικό τα 100 χρόνια απ’ τη γέννηση του κορυφαίου Ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου!

Στο μικρό υπαίθριο θέατρο που έχει δημιουργηθεί δίπλα στο πατρικό σπίτι του Ποιητή, παρουσία πλήθους ανθρώπων απ’ τους χώρους του Πολιτισμού, της Τέχνης και της πολιτικής ζωής, οργανώθηκε ένας μοναδικός σε απλότητα και μυσταγωγία διήμερος εορτασμός με εκδηλώσεις λόγου και τέχνης. Με την ευθύνη της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα, την οργανωτική συμπαράσταση της Διευθύντριας του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Ελένης Τζινιέρη – Τζανετάκου και την αμέριστη συμπαράσταση του γιού του ποιητή κ. Κώστα Βρεττάκου, ο οποίος δημιούργησε εκεί ένα μοναδικό χώρο πολιτισμού, εκατοντάδες επώνυμοι κι ανώνυμοι πολίτες θυμήθηκαν στιγμές απ’ τη ζωή του Ποιητή.

Την πρώτη μέρα, μετά από ένα αυθόρμητο λόγο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, που τόνισε την ανάγκη δημιουργίας στήριξης τέτοιων πολιτιστικών θεσμών, και την ομιλία του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιώργου Ανδρειωμένου, επώνυμοι εκπρόσωποι των γραμμάτων, της τέχνης και της πολιτικής ζωής διάβασαν στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου κι άκουσαν μελοποιημένα ποιήματά του απ’ την υπέροχη ερμηνεύτρια κ. Αλίκη Καγιαλόγλου.

Την Κυριακή το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος πρόεστη του αγιασμού των εγκαινίων του Παραρτήματος του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου στο Πνευματικό Κέντρου των Κροκεών. Οι καθηγητές και τα παιδιά του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης απέδωσαν με εξαίρετη κι άκρως συγκινητική μουσικότητα στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου, πλαισιωμένους από μουσική ελλήνων και ξένων συνθετών με πρωτοβουλία κι επιμέλεια της Διευθύντριας του Παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης κ. Κυριακής Χελιώτη και την παρουσία του μεγάλου μουσουργού κ. Θεόδωρου Αντωνίου.

Η δεύτερη βραδιά των εκδηλώσεων επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη σ’ όλους. Με επικεφαλής τον Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου κ. Λοΐζο Αναστασιάδη παραβρέθηκαν προσκεκλημένοι του Δήμου Σπάρτης και τιμήθηκαν με ειδικούς επαίνους απ’ την Aντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, μικροί μαθητές των σχολείων της Κύπρου, που είχαν πάρει μέρος και βραβευθεί σε παγκύπριο διαγωνισμό ποίησης με θέμα τα νοήματα στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου. Η ωριμότητα κι η ευαισθησία των μικρών μαθητών προκάλεσε τον ενθουσιασμό και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού.

Η βραδιά συνεχίστηκε με μια παρουσίαση – μύηση του κ. Θεόδωρου Αντωνίου που παρουσίασε ζωντανά παραδείγματα απ’ τις μουσικές που συνέθεσε για τη «Λειτουργία Κάτω Απ’ Την Ακρόπολη», όταν αυτή παρουσιάστηκε απ’ το Μάνο Κατράκη στο Ηρώδειο το 1982 και παρέδωσε τις παρτιτούρες του έργου του στο Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους σολίστ του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης με μελωδίες και τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη που γοήτευσαν το κοινό το οποίο παρέμεινε ως αργά στις θέσεις του παρά το προκεχωρημένο της νύχτας…

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση