Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η άγονη γραμμή ταξίδεψε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκη πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα την “‘Άγονη Γραμμή: Islands off the beaten track: An archaelogical journey to the Greek islands of Kastellorizo, Symi, Halki, Tilos, and Nisyros”, από τον Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, και επιμελητή της ομότιτλης μεγάλης αρχαιολογικής Έκθεσης που ολοκληρώθηκε στην Αθήνα. Η παρουσίαση εστίαζε στο Καστελλόριζο, τη Χάλκη, τη Σύμη, την Τήλο και τη Νίσυρο, μερικά από τα πιο απομακρυσμένα, μικρά και δυσπρόσιτα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, με σκοπό να αναδείξει τον πολιτισμό που εδώ και αιώνες φέρουν και μεταλαμπαδεύουν αθόρυβα οι κάτοικοι αυτών των ακριτικών νησιών.

Και εδώ έχουμε ένα σημαντικό νέο: Η διάλεξη εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία των δύο Μουσείων, κατά την οποία το 2010 θεσπίστηκε από το Τμήμα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης σειρά διαλέξεων γύρω από τον Κυκλαδικό και Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, στην μνήμη της Ιδρύτριας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Ντόλλης Γουλανδρή.

Ωραία όλα αυτά, θα μου πείτε, αλλά πως μας ωφελούν εμάς, ως έθνος, πέρα από το να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι; Τα λόγια του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη ηχούν ανακουφιστικά: «Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης συλλογικής προσπάθειας. Θέλουμε να προβάλουμε την εικόνα της αληθινής Ελλάδας που αγωνιά και αγωνίζεται, που προσπαθεί να παράγει παρά τις τόσες αντιξοότητες. Δεν είμαστε αυτό που προβάλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά μέσα στη λαίλαπα αυτού του μηδενισμού των πάντων εμείς θα προσπαθούμε σε πείσμα των καιρών να φέρουμε στο φως την αλήθεια, να προβάλουμε την Ελλάδα της ανθρωπιάς και του πολιτισμού. Και ξέρετε, την αλήθεια δεν μπορείς να την κρύψεις. Είναι σαν το λυχνάρι που αχνοφέγγει στο απόλυτο σκοτάδι».

Τελικά τι το σπουδαίο έχει ο ελληνικός πολιτισμός; Ποια η ειδοποιός διαφορά του από τους υπόλοιπους εξίσου αρχαίους και αξιόλογους; Και για αυτό το ερώτημα ο καθηγητής είχε την απάντηση: «Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι πολιτισμοί από την αρχαιότητα, αλλά μόνο ο ελληνικός έθεσε στο κέντρο του τον άνθρωπο. Αυτό διαφαίνεται και από τους θεούς που επιλέξανε: Αν προσέξετε για παράδειγμα στην Αίγυπτο, ή στην Ινδία, οι θεοί τους ήταν τερατόμορφοι. Μόνο στον ελλαδικό χώρο οι θεοί μας ήταν σαν εμάς. Ο ελληνικός πολιτισμός ήταν ο πρώτος ανθρωποκεντρικός πολιτισμός».

Η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης, προχωρά τη συλλογιστική του καθηγητή ένα βήμα παραπέρα: «Το όραμα μας είναι να καταφέρουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη περηφάνια των Ελλήνων μέσα από την ιστορική συνέχεια της τέχνης. Στοχεύουμε να αφυπνίσουμε όχι μόνο το απανταχού ελληνικό κοινό, αλλά και τους φιλέλληνες, καθώς και τους λάτρεις της τέχνης μέσα από μια νέα πολιτιστική αναγέννηση. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή περνά τη χειρότερη κρίση της νεότερης ιστορίας της. Προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη φήμη μας στο εξωτερικό χρειάζεται μια καλά οργανωμένη και επίμονη προσπάθεια προκειμένου να προωθήσουμε το καλύτερα εξαγωγικό προϊόν μας: Την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά με μια φρέσκια οπτική, ως σύμμαχό μας και όχι ως άλλοθι για τις όποιες παραλείψεις και λάθη μας».

Όταν η κλασική διπλωματία έχει αποβεί πλέον άκαρπη, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και την πολιτιστική διπλωματία. Οι πανανθρώπινες αξίες της ηθικής, της αξιοκρατίας, του μέτρου, της τιμιότητας και της ανθρωπιάς ενυπάρχουν σε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως μας υπογράμμισε η κ. Μαρινοπούλου. Είναι καιρός λοιπόν να τις θέσουμε ως ακρογωνιαίους λίθους προκειμένου να θεραπεύσουμε την πυρετώδη κατάσταση της χώρας μας. Άλλωστε, “επαναπροσδιορίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, και ανατρέχοντας στο πλούσιο παρελθόν μας, θα βρούμε τη δύναμη και την αισιοδοξία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον”. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε.

Μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Σταμπολίδη και της κ. Μαρινοπούλου στην εκδήλωση, αλλά και από το βίντεο που προβλήθηκε με τον Jim Gianopoulo της Fox(!) να μιλά για τα ανυπολόγιστης αξίας εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής τέχνης.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση