Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Γενεύη: Ελληνικά νομίσματα από την αρχαιότητα ως το Βυζάντιο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Είκοσι αιώνες ιστορίας, από τον 5ο π.Χ. αιώνα έως τον 15ο μ.Χ.ή αλλιώς από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα ως τη δόξα και την πτώση του Βυζαντίου αφηγείται η έκθεση «Les mots et les monnaies, de la Grèce ancienne à Byzance» (Λέξεις και Νομίσματα. Από την Αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο) που εγκαινιάσθηκε στο Ίδρυμα Martin Bodmer της Γενεύης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη μάλιστα με υλικό από τη Νομισματική Συλλογή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου με τη μορφή δανείου στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 17 Μαρτίου 2013

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει και να συσχετίσει ιστορίες και μηνύματα μέσα από κείμενα και νομίσματα. Γιατί τόσο ο γραπτός λόγος όσο και τα νομίσματα μορφοποιούν μηνύματα επικοινωνίας στις κοινωνίες του παρελθόντος. Παράλληλα ανταλλάσσονται και τα δύο, οι μεν λέξεις ενισχύοντας τις πνευματικές ικανότητες του ανθρώπινου νου ενώ τα νομίσματα διευκολύνοντας τις οικονομικές δραστηριότητες της ανθρώπινης εφευρετικότητας. Επιπλέον τα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απεικονίσουν μια γραπτή αφήγηση, ανεξάρτητα τη χρονική περίοδο κατά την οποία παρήχθησαν. Από χέρι σε χέρι,νομίσματα, χειρόγραφα και βιβλία είναι οι πολύτιμοι φορείς, που μεταφέρουν και διατηρούν τη μνήμη μέσω των αιώνων.

«Το υλικό της εκθέσεως, αν δεν καλπάζει η φαντασία μου παραπέμπει ευθέως σε ό,τι καλύτερο και ό,τι πολυτιμότερο παρήγαγε η ανθρώπινη ιδιοφυΐα από τον Όμηρο και μετά», σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελος Δεληβορριάς στον κατάλογο της έκθεσης. Και προσθέτει: «Καθώς υπερβαίνει μάλιστα τους νοηματικούς περιορισμός του τίτλου της, καλύπτει ισότιμα την αναγεννησιακή και τη μετέπειτα περίοδο έως την εποχή του διαφωτισμού και τους νεότερους χρόνους. Με προφανή αφετηρία έναν ευανάγνωστο υπομνηματισμό του χρήματος, με την έξαρση των περιοδικών του σχέσεων προς τον λόγο και με την καταλυτική παρουσία εκθεμάτων που αγγίχτηκαν από ανθρώπινα χέρια. Με την ανάδειξη δηλαδή ιστορικών φάσεων κατά τις οποίες άνθισαν οι σταθερές μιας άλλου είδους αποτίμησης των πνευματικών αξιών».

Να σημειωθεί ότι την επιμέλεια της έκθεσης έχει η καθηγήτρια Βασιλική Πέννα, επιμελήτρια της νομισματικής συλλογής του ΚΙΚΠΕ, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Σιλβιάνε Μεσερλί, υποδιευθύντρια του Ιδρύματος Martin Bodmer. Θα διαρκέσει ως τις 17 Μαρτίου 2013.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση