Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρος τιμής στη Μικρασιατική Καταστροφή

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Εκδηλώσεις μνήμης – αφιέρωμα στη Μικρασία θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης από 9 έως 16 Σεπτεμβρίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ομιλίες, μουσική, χορός και εκθέσεις από τις περιοχές που βίωσαν τον ξεριζωμό, με κορύφωση την επιμνημόσυνη δέηση για τους μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«Υποστηρίζουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες και δράσεις που αποδίδουν φόρο τιμής στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις τραγικές στιγμές της Ιστορίας της πατρίδας μας. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε θα αναδείξουν και θα θυμίσουν τον σπουδαίο αυτό Ελληνικό πολιτισμό», δήλωσε κατά στη συνέντευξη τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Στην διοργάνωση που πραγματοποιείται με τη στήριξη των Δήμων Ηρακλείου, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών Αστερουσίων, συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία», ο Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας», ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «Ό Άγιος Πολύκαρπος», ο Σύλλογος Καραμπουρνιωτών Ηρακλείου “Ο Άγιος Γεώργιος”, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Μικρασιατών Κρήτης, ο Σύλλογος Καππαδοκών Μικρασιατών Κρήτης.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012 Ώρα 8.30 π.μ.

Λειτουργία στον Άγιο Τίτο και ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη π. Θεοφύλακτο Μαρινάκη για Τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και των συν αυτώ αγίων αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ώρα 21.30 μ.μ. Τεφέλι (αυλή Γυμνασίου) Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία Συμμετέχουν: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» με χορούς και τραγούδια από την Καππαδοκία, Ο Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας» με χορούς και τραγούδια από τη Θράκη

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012 Αρκαλοχώρι Ώρα 21.00 μ.μ. Ανοικτό θέατρο Αρκαλοχωρίου, Ομιλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία. Συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, με τραγούδια από την Ιωνία & Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» με χορούς και τραγούδια από την Καππαδοκία.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 Ώρα 20.30 μ.μ. Βασιλική Αγ.Μάρκου.

Εγκαίνια Έκθεσης ψηφιδωτών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» αλλά και φωτογραφική έκθεση με τίτλο : “Το Πανόραμα της Σμύρνης” του κου Κώστα Αρβανιτάκη (μέλος του Συλλόγου Αλατσατιανών). (Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή από 10-15 Σεπτεμβρίου ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00, Σάββατο: 9:30 – 13:30).

Ώρα 21.00 μ.μ. πλατεία Ατσαλενίου Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία. Συμμετέχουν: Ο Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «Ό Άγιος Πολύκαρπος» με τραγούδια από την Ιωνία & Ο Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας», με χορούς και τραγούδια από τη Θράκη

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 πάρκο Μικράς Ασίας Ώρα 21.00 μ.μ.

Μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία & Προβολή ταινίας:”Αγαπημένη Μικρασία” της φιλόλογου Μάγδας Φραγκούλη. Συμμετέχουν:

Ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου με τραγούδια από την Ιωνία & Ο Σύλλογος Καραμπουρνιωτών Ηρακλείου “Ο Άγιος Γεώργιος”.

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 πλατεία Αγίου Νικολάου, Ν.Αλικαρνασσός Ώρα 21.00 μ.μ. Μουσικοχορευτική βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία. Συμμετέχουν: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία» με χορούς και τραγούδια από τα παράλια της Μικράς Ασίας & Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Μικρασιατών Κρήτης με πολίτικα και μικρασιάτικα τραγούδια.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο Ώρα 21.00 μ.μ. Μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα «Επτάσημο» τραγούδι: Μάνος Κουτσαγγελίδης.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Ώρα 21.00 μ.μ. Ομιλία με θέμα: «Οι αιτίες του αφανισμού του Ελληνισμού της Ανατολής και η αθάνατη ζωογόνος δύναμη του», Δρ. Ν. Ουζούνογλου, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τμ. Ηλ/Μηχανικών, Καππαδόκης εκ Κων/πολης.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΩΡΑ 10:00

Μετά το πέρας της Λειτουργίας θα τελεστεί μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων και θα ακολουθήσει επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καπππαδοκών Μικρασιατών Κρήτης κ. Γιώργος Μαρταβαντζής.

(Μετά τη Δοξολογία η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου και το άγημα της ΣΕΑΠ , όλοι μαζί συντεταγμένα ( μπροστά η Φιλαρμονική, το άγημα αριστερά και δεξιά και στη μέση οι σύλλογοι με τα λάβαρά τους ) ξεκινούν από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά δια μέσου των οδών : Αγίου Μηνά, Κυρίλου Λουκάρεως, Αβέρωφ, Πλατεία Ελευθερίας για την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη).

ΩΡΑ 11:00

Τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

1)Επιμνημόσυνη δέηση.

2)Κατάθεση Στεφάνων από τους:

3)Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

4)Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση