Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Έσβησε» ο μεγάλος βιολάτορας της Κρήτης Γιώργης Αβυσσινός

Τοποθεσία: Κρήτη Περιφέρεια: Κρήτη Φυλή: Κρήτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το όνομά του ήταν Γιώργος Σφακιανάκης αλλά έγινε γνωστός ως Αβυσσινός, παρατσούκλι που του είχε δώσει ο δάσκαλός του – Υπηρέτησε την Κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια και ήταν αυτοδίδακτος. Σε ηλικία 84 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, ένας από τους μεγαλύτερους βιολάτορες στην Κρήτη, ο Γιώργος Αβυσσινός.

Το όνομά του ήταν Γιώργος Σφακιανάκης, και έγινε γνωστός ως Αβυσσινός, παρατσούκλι που του έδωσε ο δάσκαλός του, επειδή ήταν πολύ μελαχροινός. Γεννήθηκε την 1 Μαρτίου 1931 και καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Μεγάλωσε στο Σκαλάνι όπου και πέρασε όλα τα χρόνια της ζωής του.

Ο Γιώργης Αβυσσινός ασχολήθηκε με την μουσική από πολύ μικρός. Σε ηλικία 15 ετών είχε γίνει ένας φτασμένος βιολάτορας και έπαιζε στο καφενείο του πατέρα του στο Σκαλάνι. Εκεί πήγαιναν κάθε βράδυ Ηρακλειώτες για να ακούσουν το Γιώργη όπως έλεγαν. Ο Αβυσσινός έπαιζε σε γάμους και πανηγύρια μέχρι που στρατεύτηκε. Υπηρετώντας στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού ποτέ δεν αποχωρίστηκε το βιολί διασκεδάζοντας με αυτό όλο το σύνταγμα. Μετά την απόλυσή του από το στρατό άνοιξε στο Σκαλάνι το πρώτο του μαγαζί το 1960. Εκεί έγινε γνωστός σε όλη την Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα.

Το 1974 ο Αβυσσινός άνοιξε το μαγαζί που υπάρχει ακόμα και σήμερα στα Σπήλια Ηρακλείου επειδή το πρώτο του μαγαζί ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τους θαμώνες του. Ο Γιώργης Αβυσσινός υπηρέτησε την Κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια και ήταν αυτοδίδακτος. Μερικοί δίσκοι από τους πολλούς που ηχογράφησε είναι οι: «Νυχτοξημερώματα», «Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό» και πολλοί άλλοι. Εχει τιμηθεί από τον σύλλογο «Κρητική Μούσα» των Αθηνών το Νοέμβριο 1979, την ΠανΚαλοχωριανή ένωση «Το Ιστρον» στις 26 Ιουλίου, τον Πολιτιστικό σύλλογο Δαφνών το 1999, τον δήμο Μαλλίων στις 3/9/1999, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής στις 8 Μαρτίου 1999, κ.α.

Εχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Παντρεμένος με την Κατερίνα με την οποία εκανε τρία παιδιά, τον Κωστή, τον Γιάννη και τον Μανώλη και τρία εγγόνια, την Κατερίνα, την Εριφύλη και την μικρή Κατερίνα. Ο γιος του ο Κωστής συνέχισε την μουσική παράδοση της οικογένειας του παίζοντας λαούτο και τραγουδώντας πλάι στον πατέρα του.

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση