Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Διημερίδα αφιερωμένη στο μπουζούκι και τους δεξιοτέχνες του οργάνου

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται διημερίδα με θέμα το κατεξοχήν σολιστικό όργανο του ελληνικού μουσικού τοπίου, το μπουζούκι, και τη συμβολή του στο Λαϊκό Τραγούδι, με κύριο αίτημα την κατοχύρωση κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης του οργάνου. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, ενώ θα κλείσει με συναυλία από το μουσικό σύνολο μπουζουκιών «Οι Επόμενοι».

Ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, κατασκευαστές λαϊκών οργάνων αλλά και οι καλύτεροι παλιοί και νέοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτό το ξεχωριστό καλλιτεχνικό και θεωρητικό γεγονός, ανοιχτό για το ευρύ κοινό, το οποίο θα πλαισιωθεί με έκθεση οργάνων που ανήκαν σε μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές της λαϊκής μας μουσικής, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μητσάκης, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Ζαμπέτας, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Θόδωρος Πολυκανδριώτης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιάννης Τατασόπουλου, Γιάννης Σταματίου – Σπόρος, Δημήτρης Στεργίου – Μπέμπη, το τζουρά του Γιώργου Μουφλουζέλη και το πιστό αντίγραφο του ταμπουρά του Μακρυγιάννη. Η διημερίδα θα πλαισιωθεί με έκθεση ντοκουμέντων και προβολές.

Αφορμή για τη διημερίδα υπήρξε η πρωτοβουλία του σολίστα και δασκάλου Θανάση Πολυκανδριώτη για την κατοχύρωση κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης οργάνου, όπου μετά από εκατοντάδες άκαρπες επιστολές και συναντήσεις με Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς Πολιτισμού και Παιδείας για το μπουζούκι, δεκάδες καλλιτέχνες του μπουζουκιού, των παραδοσιακών οργάνων, του ελληνικού τραγουδιού και της δημόσια ζωής συνυπογράφουν ένα συλλογικό κείμενο με το οποίο υποστηρίζεται το αίτημα. Μετά τη διημερίδα θα ακολουθήσουν και άλλες, πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες θα φωτίσουν διάφορες πτυχές της γέννησης, πορείας και εξέλιξης του μπουζουκιού, ενός οργάνου που οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαιότητα.

Οι βασικοί ομιλητές της διημερίδας είναι:

Θωμάς Αποστολόπουλος – Eπίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Παναγιώτης Κουνάδης – ερευνητής – συγγραφέας,

Γιώργος Τσάμπρας –δημοσιογράφος,

Γιώργος Κοντογιάννης – δημοσιογράφος – εκδότης του περιοδικού Λαϊκό Τραγούδι,

Δημήτρης Μανιάτης – δημοσιογράφος εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»,

Αλέξανδρος Ασωνίτης – συγγραφέας,

Δημήτρης Σταθακόπουλος – Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – Μουσικολόγος,

Κώστας Μπαλαχούτης – δημοσιογράφος – διευθυντής ogdoo.gr –

Άλλες πληροφορίες:

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012. Ώρες εργασιών: 12:00μ. έως 19:00

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012. Ώρες εργασιών: 16:00 έως 20:00

Συναυλία:

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, στις 20:30

Μουσικό σύνολο μπουζουκιών ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ με αποσπάσματα από το Σκληρό Απρίλη του ΄45 του Μάνου Χατζιδάκι και τα δέκα λαϊκά του Μίκη Θεοδωράκη

Συμμετέχουν οι: Μάγδα Πένσου, Χριστίνα Μιχαλάκη, Ρένα Κυπριώτη

Οργάνωση: ΜΕΚΕΠΟ (Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας Πολιτισμού), μουσικό σύνολο: «Οι επόμενοι»

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση