Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Βρήκαν σπάνια αγγεία στον αρχαίο οικισμό

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ντόπια και εισαγόμενα αγγεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, αλλά και πολυτελείας από τους αρχαϊκούς χρόνους (7ος-6ος π.Χ. αιώνας), έρχονται στο φως στον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης, η ανασκαφή του οποίου συνεχίζεται υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Α.Π.Θ. και ακαδημαϊκού, Μιχ. Τιβέριου.

Ο αρχαίος οικισμός που βρίσκεται στην τούμπα του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Καραμπουρνάκι, αποκάλυψε μεγάλες ποσότητες κεραμικής, ανάμεσά τους και σπάνια διακοσμημένα αγγεία με εικονιστικές παραστάσεις, ιωνικά, κορινθιακά και κορινθιάζοντα. Σύμφωνα με τον κ. Τιβέριο, η μελέτη των κεραμικών ευρημάτων έδειξε ότι πρόκειται κυρίως για ντόπια αρχαϊκά χρηστικά σκεύη, χωρίς να απουσιάζουν και τα επείσακτα παραδείγματα.

Οσον αφορά στην εγχώρια παραγωγή, παρατηρείται ένα πλούσιο σχηματολόγιο, από το οποίο ξεχωρίζουν τα ωοκέλυφα, οι οινοχόες, τα μαγειρικά σκεύη, τμήματα από πιθάρια και ταψιά, καθώς και γκρίζα, ντόπια αγγεία. Σημαντικές είναι οι ιωνικές κύλικες και κάποια κορινθιακά αγγεία, ενώ δεν λείπουν και οι εμπορικοί αμφορείς για τη μεταφορά λαδιού και κρασιού.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση