Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Αρχαίο πόστερ… αθάνατο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το καλοκαίρι του 2009, στη διάρκεια προετοιμασιών για την έκθεση στο Νέο Μουσείο της Αγοράς Θεσσαλονίκης οι αρχαιολόγοι είχαν μια αναπάντεχη έκπληξη από ένα παλαιότερο εύρημα. Η μαρμάρινη πλάκα που είχε χρησιμοποιηθεί για την επίστρωση του δαπέδου της ορχήστρας του ωδείου ήταν μία «αφίσα» του 3ου μ.Χ. αιώνα με την οποία το φιλοθεάμον κοινό της ρωμαϊκής τότε Θεσσαλονίκης καλούνταν να παρακολουθήσει αγώνες μονομάχων.

Η εγχάρακτη πρόσκληση (invita-tione) ήταν θρυμματισμένη σε πολλά κομμάτια, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της χάθηκε. Ωστόσο, οι επίπονες προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασής της απέδωσαν καρπούς, αποκαλύπτοντας ζωγραφιστές παραστάσεις θηριομαχιών και την 17 στίχων επιγραφή, που χρονολογήθηκε στο 259 μ.Χ. Διοργανωτές των μονομαχιών και των κυνηγεσίων ήταν ένα ζευγάρι διάσημων και ευκατάστατων Μακεδόνων, ο Τιβέριος Κλαύδιος Ρούφριος Μένωνας, που περιγράφεται ως Μακεδονιάρχης και Αρχιερεύς των Σεβαστών και η σύζυγός του Βαιβία Μάγνα, που χαρακτηρίζεται Αρχιέρεια. Η πλάκα που έφερε ζωγραφιές με κόκκινο και μαύρο χρώμα επαναχρησιμοποιήθηκε για την επίστρωση του δαπέδου, αφού, όμως, πρώτα σβήστηκαν επιμελώς τα ονόματα των ρωμαίων αυτοκρατόρων που αναφέρονταν στην επιγραφή.

Από τα κείμενα κι άλλων ανάλογων επιγραφών προκύπτει ότι ακόμη και στους αγώνες που οργανώνονταν στη Βέροια γινόταν αναγγελία στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου πιθανότατα τοποθετούνταν σε κοινή θέα τα θηρία (τίγρεις, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια, στρουθοκάμηλοι, ύαινες κ.ά.) ώστε να προσελκύσουν το κοινό.

Την περιπέτεια της ανεύρεσης του σπάνιου αυτού μνημείου, αλλά και την ιστορία των ρωμαϊκών θεαμάτων στη Μακεδονία περιγράφει η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ – Βελένη στον συλλογικό τόμο «Θρεπτήρια. Μελέτες για την Αρχαία Μακεδονία» των Εκδόσεων ΑΠΘ, που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εκδοτική προσπάθεια του πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 και η οποία φιλοδοξεί να θρέψει τη γνώση όσων αγαπούν την ιστορία και την αρχαιολογία – όπως διαφαίνεται και από τον επιλεγμένο τίτλο «Θρεπτήρια», που σημαίνει τα συντελούντα στη θρέψη -, αλλά και να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την πλούσια παράδοση της μακεδονικής γης.

Αλλωστε, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ακαδημαϊκός, Μιχάλης Τιβέριος, που μαζί τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Παντελή Νίγδελη και την κ. Βελένη επιμελήθηκαν την έκδοση, «αν δε δημοσιευτούν τα αποτελέσματα, είναι καταστροφή για την επιστήμη».

Στις 750 σελίδες του τόμου, που είναι δίγλωσσος με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά, ξεδιπλώνονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των αρχαίων Μακεδόνων, όπως αναδεικνύονται στις μαρτυρίες των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Η δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική, η πλαστική, η κεραμεική, η ζωγραφική και η μικροτεχνία, τα δημόσια ιερά, η οργάνωση των νεκροταφείων και οι ταφικές πρακτικές, οι πολιτικοί θεσμοί και η ανθρωπωνυμία των αρχαίων Μακεδόνων από την αρχαϊκή εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα έρχονται στο φως στις 25 πρωτότυπες μελέτες, οι οποίες συντάχθηκαν από έλληνες επιστήμονες προερχόμενους από το ΑΠΘ, τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ολοκληρωμένη προσπάθεια, με πρωτότυπο υλικό, ώστε να γίνει ευρύτατα γνωστό το αρχαιολογικό έργο στον βορειοελλαδικό χώρο. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό που σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία το πανεπιστήμιο τολμά και φέρνει σε πέρας ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα», τόνισε ο κ. Τιβέριος.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση