Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Αντί 15.000 ευρώ πουλήθηκαν σε δημοπρασία οι επιστολές του Καραϊσκάκη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Αντί 15.000 ευρώ πουλήθηκαν οι επιστολές του Γεωργίου Καραϊσκάκη και αντί 18.000 ευρώ οι επιστολές του Αδαμάντιου Κοραή που βγήκαν την Τετάρτη σε δημοπρασία.

Στη δημοπρασία του οίκου Βέργος, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η ενότητα επιστολών του αρχιστράτηγου του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, που είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, πωλήθηκε στα 15.000 ευρώ, όσο ήταν και η αρχική τιμή εκτίμησης.

Πρόκειται για 7 επιστολές που απευθύνονται στην επιτροπή των Ψαριανών προσφύγων της Αίγινας, μια επιστολή προς τη Διοίκηση της Ελλάδος και μια προς τον Άγγλο στρατηγό Richard Church.

Η επιστολή προς τους προκρίτους των Ψαρών με τις υπογραφές 59 πληρεξούσιων της Γ’ Εθνοσυνέλευσης, μεταξύ των οποίων των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Παλαιών Πατρών Γερμανού και άλλων πωλήθηκε στις 2.000 ευρώ, ενώ επιστολή του Γεωργίου Καραϊσκάκη προς την διοίκηση που αφορούσε σχέδιο του για την ανασυγκρότηση των Ελληνικών Δυνάμεων πωλήθηκε στα 4.500 ευρώ, από αρχική εκτίμηση μεταξύ 2.000-3.000 ευρώ.

Ενότητα 61 εγγράφων σχετικών με την κληρονομιά του Κοραή πωλήθηκε στα 18.000 ευρώ από αρχική τιμή εκτίμησης μεταξύ 8.000-12.000 ευρώ.

Σε πολύ υψηλότερες τιμές πωλήθηκαν σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης όπως του Κ.Π.Καβάφη (Ποιήματα, 1919-1932, Αλεξάνδρεια) στα 3.300 ευρώ από αρχική τιμή εκτίμησης μεταξύ 600 και 800 ευρώ, του Ανδρέα Κάλβου και Αθανάσιου Χριστόπουλου (σπάνια πρώτη έκδοση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του Κάλβου) στα 3.000 ευρώ, από αρχική τιμή εκτίμησης 1.000-1.500 ευρώ.

Στην έναρξη της Δημοπρασίας απομακρύνθηκε παριστάμενος που εισήλθε στην αίθουσα διαμαρτυρόμενος για την πώληση επιστολών του Καραϊσκάκη, ενώ από πλευρά οίκου Βέργου υπήρξε ενημέρωση ότι έλαβε έγγραφο από το υπουργείο Πολιτισμού ότι το υπουργείο προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να θεωρήσει παρόμοιες επιστολές προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση